Historien bakom bilden

Piteå2014-08-23 06:00

Bilden visar familjen Åström i Pålmark i början av 1930-talet.

Till vänster ses Johan Björk, Nybyn, som då var dräng på gården. Han blev sedan skomakare. Björk var född 1901 och avled i november 1976 i Nybyn. Vid sitt frånfälle var han antecknad som ogift.

Björk håller om fölet Bodvar, född den 15 maj 1934. Vid hans sida ses hemmansägaren Fingal Åström, vars minne fortfarande lever starkt hos många Pitebor.

Född i Stockholm

Fingal Åström såg 1905, som ett ”oäkta” barn, dagens ljus i Maria Magdalena församling i Stockholm och hamnade på ett barnhem. Dit kom en dag hans fosterföräldrar på tillfälligt besök, i samband med att de kostat på sig en Stockholmsresa.

Fyra månader gammal kom han till Pålmark tillsammans med ett papper med påskriften:

”Kungliga direktionen över allmänna barnhusinrättningar i Stockholm överlämnar härmed barnet 5070 Nils Gustaf Fingal Karlsson till Jonas August Åström i Porsnäs by, Piteå, landsförsamling, Luleå stift”.

Prisades av församlingen

Många år senare, år 1932, fick fosterföräldrarna, Emma och August Åström, träda fram inför hela Norrfjärdens församling. De fick motta diplom och en bibel i praktband för att de från späda barnaår fostrat pojken Fingal, och för den omsorgsfulla omvårdnad de lagt ned.

En gåva hade skickades till pastorsämbetet i Norrfjärden från Stockholm. Med uttrycklig begäran att överlämnandet skulle ske i kyrkan. Denna omsorgsgärning refererades även i tidningen.

Senare fick Fingal också ta släktnamnet Åström, efter att ha skrivit till kungs.

Fingal Åström övertog som 18-åring det mesta av ansvaret hemma i Pålmark, när fadern blev sjuk.

Han gifte sig 1930 med Emma Olsson från Hällfors och blev far till två söner av vilka en i dag är i livet.

Makarna hade i 35 år ansvaret för byns telefonväxel.

Hustrun Emma (1907–1991) står på bilden till höger om maken Fingal. Mellan dem ses hästen Socka.

Byajurist

Som jordbrukare, föreningsman, sångare, musiker, auktionsförrättare, historieberättare, deklarationsexpert och byajurist verkade Fingal Åström och fick även vara Pålmarks första tv-stjärna, i programmet Chans.

Han var även engagerad inom LRF, i många år kommissionär för Slakteriföreningen och inköpsombud för Skogsägareföreningen.

Han var även kommunalt engagerad i taxeringsnämnden. Åström hade även ett mångårigt förflutet i Norrfjärdens manskör. Han blev omtalad för sitt historieberättande.

Fingal Åström gick ur tiden i februari 1984, några dagar före sin 79-årsdag.

Biologiska mamman

Vid Emma Åströms sida ses Signe Waara, som en tid fick bo hos familjen.

Ida Kjällberg från Örebro är damen i vitt. Hon var Fingal Åströms biologiska mor och var vid detta tllfälle på besök hos sin son. Hon hette Karlsson som flicka och var född 1882 i Hjälmseryd, Småland, och avled i oktober 1964 i Örebro. Hon gifte sig på julafton 1909.

Till höger ses fostermodern Emma Åström, som blev änka den 2 juli 1932.

Hunden i förgrunden heter Vira.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om