Här firade konsul­familjen herrgårdsliv

Brukspatroner, rika industriägare och handelsmän ville bo flott. De stora byggnaderna skulle ge något av en strålglans kring deras verksamhet. Herrgården på Storfors blev något av ett traktens nav och en självklar medelpunkt, där driftschefen, disponenten och vice konsuln Arvid Hedqvist levde med sin familj.

Piteå2015-09-08 13:03

Här var Hedqvist, son till patronen Carl Anton Hedqvist, omgiven inspektorer, bokhållare, kamrerare, kassörer, handelsföreståndare, kontorschef, faktorer, verkmästare, sågverksarbetare, pigor och drängar.

Under företagets storhetstid hade bortåt 500 personer sin utkomst vid sågverket, till vilket även en tid var knutet en smidesverkstad och kvarnrörelse, vilka tvingades visa lojalitet och göra hårda arbetsinsatser med långa arbetsdagar. Mycket av lönen gick till att ta ut varor mot avräkning i bolagshandeln.

Imponerande tornur

1889 berättar tidningen Norrbottens Posten att på egendomen Lugnet i Storfors lades grunden till en stort tilltagen mangårdsbyggnad.

– Enligt vad vi hört skall byggnaden innehålla 24 rum och skall omges med planteringar, skriver tidningen.

Det var där som Arvid Hedqvist satte upp sina bopålar, i en herrgård som slutligen bestod av ett 10-tal rum och 13 kakelugnar, att elda och aska ut, och ett imponerande tornur med tre klockor.

I och kring herrgården på Storfors har genom åren utspelats många fascinerande livsöden. Det var en plats som betydde mycket för bygden och där nästan alla i trakten en gång jobbat.

Såldes till SCA

I den grandiosa gården, som var familjens hem i mer än 25 år, bodde Arvid Hedqvist med makan Ebba och barnen Sofia, Carl, Konrad, Tyra och Ebbe.

Hustrun hette Schildt som ogift och hade sina rötter i Umeå.

Dottern Sofia, som kallades Sonja föddes 1892 och dog 1934 i Piteå. Hon var ogift.

Tyra född 1898 och avled 1978 i Piteå. Hon var i ett barnlöst äktenskap gift med folkskollärare Algot Åström.

Carl född 1893, advokat och gift, avled 1950 och var då bosatt i Oscars församling i Stockholm,

Conrad, född 1895, gift och död 1978 i Nykvarn, Södertälje. Han titulerades förvaltare.

Ebbe, född 1904 och död 1955 i Piteå, ogift och biografvaktmästare i Piteå.

Arvid Hedqvist, som var tysk vicekonsul i Piteå, avled 1933 i en ålder av 68 år. Makan Ebba avled 1934 på Strömbacka och var vid sitt frånfälle 68 år.

I herrgården i Storfors bodde familjen fram till 1917 då Arvid Hedqvist lät bygga Strömbacka herrgård med tillhörande trädgård, ladugård, stall och rättarbostad.

I december 1916 förvärvade AB Ytterstfors - Munksund (senare SCA) 1 000 aktier i AB Storfors och i ett protokoll i mars 1917 framgår att bolaget blivit innehavare av samtliga aktier. Storfors herrgård övergick då i Ytterstfors - Munksunds ägo. Familjen Hedqvist var då tvungen att flytta.

Herrgården beboddes sedan av förvaltare Ram, inspektor Forsberg och förvaltare Markström. I början av 1940-talet flyttade den siste hyresgästen ut. Byggnaden användes senare av civilförsvaret som förråd. År 1959 revs herrgården i Storfors.

– Även om den gamla herrgården försvinner behöver man inte beklaga detta i någon större utsträckning. Men det kan likväl vara värt att erinra om händelsen, skrev Piteå-Tidningen.

Dålig investering

På randen till Strömsundskanalen ligger den ståtliga Strömbacka herrgård med solgul fasad. En plats som sedan var familjen Hedqvist hem till mitten av 1930-talet.

Det var om det bygget, som kostade ett enormt belopp för den tiden, en miljon kronor, Arvid Hedqvists fader, patronen Carl Anton Hedqvist i Öjebyn lär ha yttrat till sin son:

– Det var f-n så dåligt investerade pengar.

Något år efter Arvid Hedqvists död såldes egendomen Strömbacka till landstinget till ett pris av 60 000 kronor, ett herrskapshus uppfört med knubb och annat restvirke från Storfors sågverk. I slutet av 1960-talet fick Piteå kommun egendomen som gåva av landstinget, vilken nu är införlivad i gymnasieskolans verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om