17:e efter Trefaldighet
Bibeltext: Första Johannesbrevet 2:15–17
Tema: Rik inför Gud
Varför skriver Johannes så här? ”Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom.” Är inte Bibelns centrala budskap att Gud själv älskar världen? Ja, så mycket att han sände sin ende Son för att rädda den. Bibeln är klurig att förstå sig på ibland, kanske till och med ofta. Det ligger ett filter av tid mellan oss och den tid den skrevs. Vidare har vi en slöja för våra ögon som ibland består av för mycket kunskap – det vill säga, vi har redan klart för oss vad som står där utan att läsa texterna på riktigt. Ibland består slöjan av okunskap – glappet mellan oss och Bibeln blir för stort, den känns gammal och dammig och inte alls angelägen.
Vad menas då med ”världen”, och ska den älskas eller inte? Kan det vara så enkelt att världen som begrepp i Bibeln har två betydelser? Ett är världen som skapelse och allt vad den innehåller. Ett annat är världen som samlingsbegrepp för allt (i denna skapelse) som är emot Gud. Johannes skriver sitt evangelium och sina brev i en dramatisk tid. Den nya kristna församlingen var satt under hård press. Hans sätt att uttrycka sig bygger på motsatsförhållanden, exempelvis mörker–ljus, liv–död, världen–församlingen. De som mottog breven nickade igenkännande. Så kändes det säkert när förföljelsens kalla vind drog kring dörren.
Men för oss, lite dästa kristna, blir det med all rätt jobbigare. Ett gammalt talesätt säger att den kristne ska leva ”i världen, men inte av världen”. Medan vi i dag lite för tydligt söker det kroppen begär och det högfärden skryter med, för att låna orden av Johannes. Det är illa, eftersom vi effektivt blockerar det Gud vill göra med oss – ge oss frid, glädje och frihet.
Bön: Gud, hela mitt delade hjärta. Låt det få vila i Dig. Amen