När hembygdsföreningen i Lycksele bildats träffade Nyman en överenskommelse med kommunen om nyttjanderätt av Gammplatsen. Därmed kunde han, tillsammans med övriga intresserade i den ideella föreningen, börja insamlingen av byggnader och föremål.
Inspirerande person
Efraim Nyman var en person som inspirerade såväl elever som lärare till hembygdsintresse. Han var utrustad med stor vetgirighet och var en person många gärna lyssnade till. Han lämnade också ett fint arbete efter sig och betydde oerhört mycket för den bygd där han verkade. Han levde med andra ord för hembygdsgillet och traktens historia. Nyman var inte speciellt intresserad av författarskap, vilket medförde att mycket av det lokalhistoriska kunnandet stannade i en trängre krets. Han levererade dock några historiska uppsatser.
– Utan överdrifter torde man våga säga att skolmannen Effe Nyman genom sitt sätt att vara och verka kom att tända mångas intresse för hembygdsverksamhet i olika former. För dem som hade glädjen att leva och verka i hans närhet var det uppenbart att han ansåg historisk medvetenhet som en viktig personlig resurs, ja som en livsförnödenhet, som svårligen kunde undvaras, skriver Wolmar Söderholm om Efraim Nyman i boken Västerbotten av årgång 1979.
Politiskt engagerad
Han föddes i Porsnäs, Norrfjärden, år 1903 och var äldsta barnet till Johanna Amanda och Albert Nyman. De moderata åsikterna hade i fadern en trogen anhängare och förespråkare. Efraim Nyman hade tre syskon, Axel (1905–1947) Betty (1907–1948) och Märta (1909–1996).
Som ung började Efraim Nyman sin yrkesbana som jordbruks- och sågverksarbetare. 20 år gammal fick han chansen att söka in till folkskollärarseminariet i Luleå och utexaminerades därifrån 1930. Sin första lärartjänst hade Nyman i Abisko och var där verksam fram till 1939. Under den här tiden engagerade han sig också politiskt och tillhörde en tid Jukkasjärvi kommunalfullmäktige.
1939 fick han en tjänst som övningsskollärare vid seminariet i Lycksele för att sedan bli rektor för Lycksele yrkesskola.
Även i Lycksele var Nyman politiskt verksam. Han var en tid ledamot i Lycksele köpings kommunalfullmäktige, Han var även med i en rad styrelser och nämnder.
Han verkade aktivt inom den socialdemokratiska rörelsen och var också engagerad i den kristna Broderskapsrörelsen.
Men vad alla inte känner till var att Nyman under åren i Norrfjärden, på sin fritid, hade tecknandet som hobby. Han ägnade sig åt att framställa olika personers karakteristiska drag eller hållning på ett snällt sätt så att en skrattretande effekt uppstod. Jag har tecknandet som hobby och ritar snälla karikatyrer.
Ett antal av karikatyrerna, de flesta från åren 1928–1939, finns i dag finns bevarade hos hembygdsföreningen i Norrfjärden.
Efraim Nyman avled 1968 i Lycksele, 65 år gammal, där han också är begravd.