En släktsaga genom 500 år

–För att förstå måste det finnas en bakgrund. Känner man inte till bakgrunden, ja, då förstår man inte familjehistorien. Det säger Margit Öberg, Bergsviken, Piteå, som efter 40 års arbete med att följa två släkter genom 500 år har nått fram till sitt livs mål, att få historien i bokform.

Författare till boken om Hundviken är Berit Öhlund och Margit Öberg. De har följt en släkt i Hortlax genom femhundra år, och bygger på en 40-årig släktforskning.

Författare till boken om Hundviken är Berit Öhlund och Margit Öberg. De har följt en släkt i Hortlax genom femhundra år, och bygger på en 40-årig släktforskning.

Foto:

Piteå2013-04-20 08:35

Till sin hjälp har hon haft Berit Ölund, Kälen, Hemmingsmark, som därmed presenterar sin tredje roman.
-Jätteroligt att Margit i mars i fjol kontaktade mig och undrade om vi kunde jobba ihop. Jag har haft som uppgift att ”sätta liv” i de personer som dyker upp i den långa släkthistorien, men där vi tvingats att sovra en hel del, berättar Berit Ölund.
Boken, med titeln Hundviken, handlar om personer med anknytning till Hortlaxområdet. Namnet Hortlax, som är finskt, betyder just Hundviken.
Släktsaga
För Margit Öbergs del började det med att hon under sin släktforskning, som hon alltid tyckt varit spännande, började fylla ut olika händelser med en del fantasi. Hon funderade kring olika motiv till människors handlande, som gav vidare perspektiv in i historien och ytterligare kringstudier.
Så föddes tankar och idéer på att forma historien till en släktsaga. Ett mödosamt arbete, som tidvis vilat i pärmar.
Allteftersom tiden gick fick Öberg fler idéer kring personerna i släktträdet, om hur saker och ting utvecklade sig i deras liv.
En bra bit på vägen tog hon sedan kontakt med Berit Ölund för att få hjälp med att hitta vidare i berättelserna och för att utveckla idéer om hur man skulle kunna teckna ner personerna.
Ett grundgalleri etablerades. Det tog sedan fart med att forma ramar kring förfäder och förmödrar.
–Tillsammans delar vi ett genuint intresse för framför allt norrländsk historia och kvinnors roll genom århundranden, tillägger Berit Ölund och fortsätter:
–Margit har forskat, sökt fakta och tagit reda på, medan jag använt min fantasi och gett personerna liv utifrån de fakta jag fått ta del av.
Mycket av berättelsen handlar om en släkt, vilken genom idogt arbete skapade sig en framtid i våra trakter.
Allt illustrerat med hjälp av Berit Westerlund.
Ta hänsyn
För Margit Öbergs del var det absolut inte en bok hon såg framför sig när hon började sin forskning. Men på något sätt, när hon såg att berättelserna och personerna i hennes tankar började få eget liv,  ville hon dela med sig av tankarna  kring personer som levt i en föränderlig värld, där somliga måste vara fattiga för att andra skulle få vara rika.
Boken tar sitt första avstamp i 1500-talets värld, gör en utvikning i 1700-talets Hortlax, för att sedan avrundas med andra världskrigets slut.
–1900-talet blev känsligare för det finns ju fortfarande människor som själva har minnen. Hela tiden har det därför gällt att ta hänsyn. Men framför allt att hålla igen, begränsa sidantalet och sovra i materialet, betonar Berit Ölund.
 Längs vägen har såväl Margit Öberg som Berit Ölund varit noga med att gå igenom materialet och kolla upp för att undvika felaktigheter när de bland annat lyft fram storbonden från Bureå, hans hustrur, det ”oäkta” barnet Britta, samen Tomas Sjulson, soldaten Manlig och Brändegubben med flera.
–Vi hoppas att de som tar del av bokens innehåll känner dofter och smaker, upplever sorgen och glädjen tillsammans med de människor som befolkar sidorna, avrundar Margit Öberg och Berit Ölund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om