Då köpte pappa mark som han lät bygga två dansbanor på. En för de som ville ha en särskild för modern dans, och en för gammaldans. Han köpte ett stort område där det fanns gott om plats. Han kallade den för Svartuddens festplats. Så kom den till.
Mycket folk strömmade till och till Anselm Westerbergs dragspelsmusik dansades det för fullt på den gamla dansbanan. Den moderna dansen var inte lika populär, men nog dansades det på den moderna också fast med en annan slags musik.
Tänk att pappa och mamma skapade Svartudden i sina ungdoms dagar och eftersom den var så populär dök det upp danssugna besökare så festplatsen växte och blev allt större. Detta var så tidigt på 30-talet så det fanns bara Svartudden som kunde ställa till med detta nöje.
En kvinna som skrivit en visa om den gamla dansbanan, som blev mycket populär spelades och sjöngs ofta. Den passade så bra att texten stämde in precis på utseendet på festplatsen.
Första gången jag hörde den var när jag var på Roknäsgårdens samvaro. Jag brukade åka omkring på olika samvaroställen i Pite-bygden och berätta om Svartuddens historia, men det var ju när jag blev vuxen och folk var mycket intresserade av denna historia och jag blev mycket glad eftersom jag vuxit upp på Svartudden när den skapades och bodde där i min barndom och under min uppväxt.
Jag älskade Svartudden eftersom den blev som ett andra hem för mig när det fanns andra bostadshus där också. Läs texten som jag gjorde får ni höra att den stämmer precis in på utseendet av platsen.
Berättelse från 24/10 2015 när jag var på Roknäsgården och berättade om Svartudden. Jag blev mycket väl mottagen och välkomnades av Ivan Karlsson. Jag berättade och besökarna var mycket intresserade. Efter det blev jag bjuden på fika och efter det steg Ivan Karlsson upp och började sjunga denna visa som Anette Berggren-Hassel skrivit.
När han sjöng den hade jag suttit och uppmärksamt lyssnat på både melodin och texten. Efter många applåder reste jag mig upp och sade till Ivan ” vet du var jag är nu, nu är jag på Svartudden”.
Jag sade att visan stämde precis in på festplatsen med gröna skogar utanför och vatten med båtar som en del båtägare satt i och lyssnade till musik när vi hade orkestrar som spelade till dans.
Margaretha Bäckström, dotter till Anna och Sven Bäckström skapare till Svartuddens festplats år 1934.