Holmgren hade då under nästan ett års tid varit i tjänst hos doktorsfamiljen Gunhild och Robert Ivarsson, som barnhusa.
– Hon har under denna tid visat sig synnerligen snäll, villig, barnkär samt plikttrogen och pålitlig.
Gunhild Ivarsson noterade vidare i rekommendationsbrevet att Märta Holmgren varit kunnig i uppläggning och servering samt varit i besittning av ett vänligt sätt, varit renlig, noggrann och ambitiös.
Läkarparet Ivarsson kom 1933 till Piteå från Lund. I familjen fanns tre barn. Märta Holmgren fick anställning i hemmet för att ta hand om hem, hushåll och barn.
En av många gäster som då och då gästade det Ivarssonska hemmet var författaren Fritiof Nilsson Piraten, som var gift med en syster till Gunhild Ivarsson.
Rekommendationsbrevet, och en del andra handlingar och fotografier rörande Märta var på väg att förstöras efter hennes död, men räddades av en slump till eftervärlden.
Av de bevarade rekommendationsbreven framgår att hon varit i tjänst både i Boden och i Munksund, innan hon ingick äktenskap och sedan förblev hemmafru.
Under några månader 1928 var Märta Holmgren i tjänst hos familjen Gottlieb på A 8 i Boden, där
A. Ch. Gottlieb i september samma år skrev att Märta Holmgren var en snäll, villig, ärlig och väluppfostrad flicka, något kunnig i matlagning, bakning, städning, uppassning och handarbete.
Innan hon på hösten 1930 tillträdde en tjänst hos ingenjörsfamiljen Sundfeldt i Munksund hamnade Märta Holmgren i en besvärlig situation. I ett förhållande blev hon gravid och relationen tycks ganska snabbt ha havererat.
Märta Holmgren lämnade Skuthamn, där hon då var skriven, och gav sig i väg till Stockholm där hon i februari 1930, i St. Görans församling, födde sonen Lester, som senare blev frisör i Piteå.
Vem som var far till barnet avslöjade hon aldrig.
Men för unga ogifta mödrar var naturligtvis den här tiden problematisk, men i oktober 1930 får hon anställning hos Sundfeldts i Munksund och förblev där ett år
– Hon har visat sig kunnig i alla i vårt hem förekommande arbeten såsom enklare matlagning, dukning, servering med mera, skriver Stina Sundfeldt i sitt rekommendationsbrev.
I Piteå fanns vid den här tidpunkten också en syster till Märta Holmgren, Elna, som 1934 gifte sig med redaren Hans Wirén.
Det kom att dröja några år innan Märta Holmgren vandrade uppför altargången . Då hade hon träffat den ett år yngre Erik Isaksson från Piteå.
I september 1937 inför kyrkoherde Manfred Norde från Byske lovade de att älska varandra i nöd och lust intill döden skiljde dem åt. Och så blev det.
Maken, som under sin yrkesverksamma tid arbetade hos grossistföretaget Henning Nyberg i Piteå och senare hos polisen i Piteå, avled 1991. Äktenskapet förblev barnlöst.
Makarna Isaksson var under många år aktiva i Piteå missionsförsamling.
Märta, som 1937 bytte efternamn till Isaksson, var född 1910 i Furuögrund, Byske, dotter till Karl Hugo och Hilda Maria Holmgren. Av den bevarade anmärknings- och betygsboken från hennes skolår i Furuögrund, där hon skrevs in i september 1918, framgår att hon under hela sin skolgång hade stort A i flit och uppförande, med andra ord mycket gott.
När hon 1924 lämnar Furuögrunds folkskola, efter sex årsklasser, hade hon med beröm godkänt i alla ämnen utom i slöjd, där vitsordet är med nöje godkänd. Hennes lärare var då P A Lindblom.