Åke Östling

Piteå2013-10-10 06:01

Åke Östling fick under sina yrkesverksamma år vara med om att föra många tidningar över till ny teknik. Och han såg också till att Piteå-Tidningen följde med på detta område, dit han för övrigt kom en kort tid efter att PT som första dagstidning i landet var med om att kombinera fotosättning av text och offsettryck. Han såg till att utveckla detta resurstillskott under de två omgångar han var verksam vid tidningen, först som tryckerifaktor och sedan som verkställande direktör.

Nu har Åke Östling, efter en tids sjukdom, gått ur tiden efterlämnande makan Margit och döttrarna Åsa och Anna, med familjer. Han blev 81 år.

Åke Östling var bördig från Börjelslandet, Luleå, och genomgick i unga år en treårig utbildning för smeder och mekaniker i Luleå. Därefter fick han anställning vid Norrländska socialdemokratens civiltryckeri i Boden, med fyra års lärlingsutbildning. Hos NSD stannade han sedan i 13 år.

Han ville då gå vidare på den tekniska banan och utbildade sig till ingenjör vid maskintekniska facklinjen vid Norrbottens tekniska skola i Malmberget 1963–1965. Han rekryterades sedan som rationaliseringsingenjör hos ASEA i Västerås. Där föll det senare på hans lott att öka genomloppet av trycksaker vid ASEAs tryckeri Västra Aros. Det förde med sig att trycksaksproduktionen mer än fördubblades.

Efter fyra år i Västerås erbjöds Östling anställning som faktor för tidnings- och civiltryckeriet hos Piteå-Tidningen, då beläget vid Prästgårdsgatan. Han blev då tekniskt ansvarig för verksamheten.

Tiden hos Piteå-Tidningen den gången blev inte lång. Ganska snart, närmare bestämt 1971, bosatte han sig i Västerhaninge och tillträdde en tjänst som tidningstekniker vid A-pressen i Stockholm. Bland annat med uppgift att planera och genomföra elva övergångar till ny teknik vid olika tidningsföretag. Här gällde i en del fall att rationalisera och se till att ny teknik började utnyttjas i allt effektivare takt. Omställningar som krävde ett helt nytt handlag.

Efter fyra år i södra delen av vårt avlånga land ville Åke Östling tillbaka till hemtrakterna igen och fick då anställning som teknisk chef för NSD i Boden och senare i Luleå.

Sju år senare, 1981, tillträdde Åke Östling befattningen som verkställande direktör vid Piteå-Tidningen. Där kvarstod han fram till pensioneringen 1992, vid 60 års ålder.

Under Piteåtiden var Åke Östling också en tid verkställande direktör får Piteå företagshälsovårdscentral och satt även en tid i Sparbankens styrelse.

Hemmet och familjen var det centrala i Åke Östlings tillvaro. Med Margit, bördig från Råneå, och som han gifte sig med 1957, blev han pappa till två döttrar. Åke var också morfar till fyra barnbarn som han ägnat stor omsorg.

Intresset för skärgården och båtar var stort, och under många år var han båtägare. Då det blev åtskilliga turer ut i skärgården. Jakt och naturen var ett annat intresse. Han var även intresserad av historia i allmänhet och lokalhistoria i synnerhet. Det tog sig uttryck i engagemang i Pitebygdens forskarförening, där han en tid skötte medlemsbladet, samt i Lulebygdens forskarförening.

Åke var också en skicklig fotograf.

Kulturintresserad som han var tyckte han också om att tillsammans med makan Margit besöka olika kulturarrangemang, särskilt då musik framfördes.

Sedan 1958 var han medlem i Tempelriddareorden.

Han var också en aktiv motionär och deltog bland annat i Vasaloppets öppna spår sex gånger.

Sedan 1985 var Åke och hans Margit bosatta i eget hus i Djupviken, vilket man var i färd med att avyttra.

Under ett besök Åke och Margit gjorde för några dagar sedan hos döttrarna, bosatta i Västerås och Umeå, insjuknade han hastigt och fördes till regionsjukhuset i Umeå, där han efter några dagars vård avled.

Jag ser det som en förmån att få ha arbetat tillsammans med honom under åren hos Piteå-Tidningen.

Hans nyfikenhet på det tekniska var ständig och han var en duktig tekniker inom branschen samt uppehöll, i egenskap av verkställande direktör, det skapande humör som är så viktigt i ett tidningshus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om