Ordföranden Sukon Andersson, vice ordföranden Suni Björkén, kassören Benjaporn Sriprasert, suppleanten Jen Marklund, sekreteraren Marilyn Kaewnimit och Surachet Kertphetchanasakun, även han ledamot av styrelsen, berättar livfullt om den blöta traditionen att spruta vatten på varann under det thailändska nyåret, Songkran, som infaller den 13-15 april (i Piteå har man skjutit fram firandet en vecka).
Skydda nallen
- Den 13-15 april är det tillåtet i Thailand att spruta vatten på poliser, taxichaufförer och alla andra. Under dessa dagar måste man förvara mobiltelefonen i en skyddande plastpåse, säger styrelsemedlemmarna och skrattar gott.
Någon erinrar sig hur en taxiförare fick en hel hink med vatten hälld över sig av en förbipasserande men var tvungen att hålla god min.
Men i Piteå kommer det thailändska nyårsfirandet att bli mer stillsamt, med sång och dans och en massa god mat.
Thailändare är en växande grupp i Piteå - det lär finnas över hundra personer med thailändskt ursprung i kommunen - och nu tyckte man det var på tiden att bilda en thailändsk förening.
50-tal medlemmar
I dag har Ruamjai thaiförening ("ruamjai" betyder ungefär "från hjärtat") ett 50-tal medlemmar. Både thailändare och svenskar med ett intresse för Thailand är välkomna att bli medlemmar.
Föreningen är ideell och religiöst obunden. Den bildades för att stärka de kulturella banden mellan Sverige och Thailand, upprätta och upprätthålla goda relationer mellan thailändare och svenskar.
Föreningen ska bland annat bistå thailändare som nyligen kommit till Sverige att finna sig till rätta här.
Söker lokal
Enligt stadgarna ska man stödja, främja och sprida thailändsk konst, kultur och traditioner. Föreningen ska också stödja intresse för thailändska språket, konst, kultur och tradition hos barn och ungdomar med thailändsk anknytning.
För närvarande letar föreningen efter en egen lokal som ska fungera som ett centrum för svensk-thailändska relationer i Piteå. På längre sikt är målsättningen att bygga ett thailändskt tempel i kommunen.