I vårens första föreläsning berättar Inge-Bert Täljedal, pensionerad professor vid medicinska fakulteten i Umeå, om Pitesonen, filosofen C. J. Boström och dennes praktgräl med blivande professorskollegan Johan Jacob Borelius för 150 år sedan.
Tillsammans med Piteå stadsbibliotek, Piteå konsthall, Piteå konstförening och Norrbottens läns hemslöjdsförening arrangerar PNFF en föreläsning och utställning under rubriken "Folkkonstspejaren i missionshuset". Olle Nessle presenterar en rad konstnärer som har det gemensamt att de aldrig satt sin fot i någon konstskola, och som i sina figurer, skulpturer och byggnadsverk gett uttryck för högst personliga drömmar och visioner.
Finnar och lappar
Chefen för Silvermuseet i Arjeplog, Ingela Bergman, kommer att föreläsa om "Finnar, lappar, renar och bönder", om medeltida befolkningsgrupper och näringar avspeglade i ortnamn i bland annat Piteområdet. Hennes tes är att de så kallade etnonymerna "finnar" och "lappar"avspeglar en ekonomisk differentiering av den samiska befolkningsgruppen. Samer som betecknades "finnar" är jakt-, fiske- och fångstinriktade, medan samer benämnda "lappar" sysslade med renskötsel.
Göran Ericsson innehar sedan i höstas landets enda professur i viltekologi, vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). Hans kommande föreläsning i Piteå har den kryptiska rubriken "Älgar som mat, brottslingar och klimatflyktingar".
Maria Ask, docent i berganläggningsteknik vid Luleå tekniska universitet, håller i slutet av mars en populärvetenskaplig föreläsning om de olika processer som format jorden och dess klimat.
Hemlig allians
Svenska Dagbladets erfarne säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström har i sin bok "Den dolda alliansen - Sveriges hemliga Nato-förbindelser", som kom ut för knappt ett år sedan, avslöjat att Sverige hade ett dolt samarbete med Nato-medlemmarna Norge och Danmark. Sverige hade ett topphemligt militärt flygförband som tränades för krig ända fram till 1997.
Och en säkerhetsgaranti från USA innebar att den amerikanska marinkåren kunde sättas in i Norrland eller Skåne. USA:s flygvapen kunde landa i Sverige inom 6-8 dagar.
Om detta kommer Holmström att berätta mera vid vårens sista PNFF-föreläsning.