Ett 50-tal personer hade samlats i Kyrkcenter för att lyssna till Thomas Sandström, verksamhetschef på Lung- och allergisektionen vid Umeå Universitetssjukhus, när han pratade om "Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom" (kol) som är den största farsoten efter tbc:n.
Namnet kol förknippas oftast av att patienten är eller har varit rökare. En del personer kan även få kol av andra orsaker. Sex procent av befolkningen är drabbade. Kvinnor har lättare för att drabbas av sjukdomen än män. Kostnaden för patienter med sjukdomen i Sverige uppgår till 14 miljarder per år.
Enkelt test
Kol kan påvisas med att göra spirometri/lungfunktionsundersökning (utandningsprov). Vårdcentralerna är utrustade med apparatur för spirometriundersökning.
Åtgärder som kan vidtas för den som drabbats av sjukdomen är bland annat att sluta röka, hitta rätt träning, rätt läkemedel, syrgas med mera. Under de senaste tio åren har mycket positivt hänt inom behandlingen för kolpatienter och målsättningen är att de som drabbats ska kunna leva ett bra liv fortsättningsvis. Forskning pågår med att hitta nya läkemedel, sjukdomsmekanismer, ventilbehandling, träning.
Frågestund
Vid efterföljande frågestund var det många som fick svar på sina frågor om både bland annat mediciner och behandlingar m m.
Hos kolsköterskorna Sara Johansson och Carina Pettersson, från Furunäsets vårdcentral, som även deltog i mötet, var det många som passade på att få veta vilken andningskapacitet de har genom att göra en spirometritest.