Snart dags för Gran att 100-årsjubilera

Den 29 augusti 1914, vid en enkel ceremoni, invigdes Gran i Öjebyn officiellt av tillförordnade landshövdingen Walter Murray, som lärosäte för blivande jordbrukare. Men redan den 15 maj samma år startade den första kursen, på den kvinnliga lanthushållsskolan. En kursöppning med åtföljande invigning.

Hösten 1914 påbörjades utbildningen vid lantmannaskolan, för manliga elever.

Hösten 1914 påbörjades utbildningen vid lantmannaskolan, för manliga elever.

Foto:

ÖJEBYN2013-09-10 06:01

När den första kursen startade hade hundratals åhörare samlats för att lyssna till skolans förste rektor Ivar Lagerqvist, vilken i sitt tal bland annat belyste lanthushållsskolornas historiska utveckling.

–Det hade varit önskvärt och angenämt om skolan redan nu kunde presentera sig i färdigt skick, men då den en gång vore färdig hoppas jag att den skall bli tillfredsställande, påpekade Lagerqvist.

Dessförinnan, innan Gran, hade han varit föreståndare och direktör för Åminne lantbruksskola åren 1905-1914. Han innehade föreståndarbefattningen/rektorstjänsten för lanthushålls- och lantmannaskolan fram till pensioneringen 1935. Lagerqvist avled 1955 i Gränna och har sin gravplats på Öjebyns kyrkogård.

Premiäreleverna

Kyrkoherde Axel Sandin hade också ett finger med vid kursstarten. Han läste en av honom författad dikt till ungdomen.

Tre månader senare, den 15 augusti, avslutades den första kursen i Öjebyn. Premiärelever vid lanthushållsskolan var Rut Andersson, Ytterbyn, Nyborg, Astrid Boström, Piteå, Anna Bäckström, Piteå, Selma Forsberg, Sörtjärn, Bjästa, Agnes Harnesk, Gällivare, Karin Julienbö, Kiruna, Ida Lindblad, Åsele, Alma Lundberg, Abborrträsk, Signe Nordström, Edefors, Elise Pettersson, Björsbyn, Margareta Stenberg, Arvidsjaur och Vendla Öberg, Bonäset, Öjebyn.

I samband med avslutningen ordnades en utställning med en mängd produkter, bland annat tillverkade i det lilla hemmamejeriet på Gran. Det fick pressen att notera att det vid Gran ”ägnades omvårdnad inte bara åt ladugårdsskötsel utan också åt den gren av lanthushållet som speciellt i Norrbotten har så stor betydelse – mejerihanteringen”.

Middag för en krona

Vid den officiella invigningen medverkade, förutom tillförordnade landshövdingen Walter Murray, även Hushållningssällskapets sekreterare Paul Hellström. Han var den ledande kraften när det förhandlades om att omvandla egendomen Gran till lantbruksskola, eller naturbruksskola som den officiella benämningen numera är. Hellström, en tid också jordbruksminister, får ses som en av de mer betydande personer länet haft på jordbrukets område. Hellström tjänstgjorde i Norrbotten 1895–1919.

I samband med invigningen fick Ivar Lagerqvist tillfälle att guida bland annat landshövding Murray genom skolans lokaler och anläggningar.

Walter Murray var tillförordnad landshövding i Norrbotten 1914–1917 innan han tillträdde som landshövding i Västmanland. Han var även en tid statsråd.

”En splendig middag, vilken serverades i skolans matsal till ett pris av en krona, avslutade det hela”, rapporterar tidningarna.

Idén till att inrätta en lantbruksskola i länet väcktes vid hushållningssällskapets möte i Luleå 1856. Då tillsattes en kommitté. En inbjudan skickades ut att bilda ett aktiebolag för att få fram nödvändiga medel. Minimikapitalet på 235 000 kronor övertecknades ganska snabbt. Bolaget arrenderade ett hemman i Avan, Luleå, där den första lantbruksskolan öppnades i oktober 1859.

Dåligt uppförande

Förhoppningen var att lantbruksskolan skulle mottas med stort intresse av länets befolkning. Så var inte fallet. Elevantalet var ringa. Dessutom påpekades att elevernas uppförande inte var det bästa.

Lantbruksskolan var förlagd i Avan till 1877, då den flyttades till Åminne. Ett mönsterjordbruk som inrättats av kung Carl XV, i syfte att den skulle komma länets befolkning till nytta. Ett hemman inköptes i Edefors för 2.250 riksdaler av Gellivarebolaget, som återställde köpesumman med motiveringen ”genom fri upplåtelse av mark befrämja den oegenyttiga avsikt som låg till grund får Åminnebolagets verksamhet och strävanden”.

Efter att en stor mängd pengar plöjts ned i ”mönsterfarmen” Åminne tröttnade bolaget och skänkte 1869 egendomen till Norrbottens läns hushållningssällskap.

1902 och 1912 omorganiserades lantbruksskolorna. Granegendomen köptes i avstyckat skick 1910 av landstinget och erbjöds sedan till Hushållningssällskapet, under förutsättning att där skulle förläggas en lantmannaskola eller annan undervisningsanstalt. Det resulterade i att lantbruksskolan i Åminne lades ned och 1914 kunde den första kursen ta sin början på Gran.

Militär anknytning

Fram till 1959 var Hushållningssällskapet huvudman, varefter landstinget övertog huvudmannaskapet.

Granegendomen har en lång historia, från 1600-talet och som kungsgård. Tidigare var där chefsboställe för Västerbottens regemente.

År 1875 blev egendomen genom arrendeauktion utsatt till enskild person under en tid av 20 år.

Försäljningen av bostället aktualiserades på nytt år 1893 då majorsbostället Öjebyn nr 21 nyligen sålts och boställena Gyllengård och Vilhelmsdal erbjudits till auktion.

Den siste med miltär anknytning som bodde på Gran var regementsintendenten Johan Clausén, som förvärvade Gran på 1890-talet och sedan sålde egendomen till landstinget.

Lantmannaskolan omändrades till lantbruksskola och lanthushållsskolan flyttade till nya lokaler 1944.

1986 tog landstinget beslut att lägga ner lanthushållsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om