Norrbottniskt stål redan för 2 300 år sedan

Än en gång tvingas historikerna ompröva bilden av Norrbottens äldsta historia. Fynd som man påträffat vid trakten av Sangis vid en arkeologisk undersökning hösten 2009 tyder på att man tillverkade stål häruppe redan några hundra år före Kristi födelse.

Carina Bennerhag gästade Solanderföreningen

Carina Bennerhag gästade Solanderföreningen

Foto: Ivar Gustafsson

ÖJEBYN2010-04-20 06:00
Fynden är unika i sitt slag i hela Nordkalottområdet och kommer att få stor betydelse för den internationella forskningen kring den tidiga metallhanteringen i norr.
Det berättade arkeologen Carina Bennerhag, som häromkvällen var gäst vid Solanderföreningens kulturkafé i Öjebyn.
I samband med byggandet av Haparandabanan gjorde Norrbottens museum utgrävningar området vid Sangis. Man gjorde stora och ganska unika fynd av metallföremål och rester från metallframställning, som tydde på att det i övre Norrland fanns ett mycket tidigt kunnande inom järnhanteringen.
Bland annat hittades en boplats där man, förutom bronssmycken och skärvor av lergods med troligt rysk ursprung, även fanns rester som visade att en gammal stenålderkultur existerat jämsides med den nya järnålderskulturen. Bland fynden var en yxa med en kärna av rent stål. Genom en så kallad kol14-analys har fyndplatsen kunnat dateras till ca 300-200 f.Kr.
Nya inventeringar utfördes under sensommaren 2009 i området kring den så kallade Järnbacken. Då fann man även platsen där själva järnframställningen bedrivits.
Utan tvekan kan påstås att järnhantverket här uppe var väldigt avancerat för sin tid, sammanfattade Bennerhag.
Hon berättade avslutningsvis att under sommaren 2010 kommer en så kallad räddningsundersökning att genomföras, eftersom fyndområdet ligger inom den del av sträckningen av Haparandabanan som skall byggas i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om