Om de aktiva som var med att bilda blomsterfonden och samtidigt också tog initiativet till att bygga ett semesterhem – med ett startkapital av tre kronor och 50 öre – sades att de var en grupp idel blåögda optimister.
Den första styrelsen bestående av Lotten Nyman, Hilda Bogren, Olga Lundman, Alma Larsson, Hildur Nyman – Lundström, Lisa Lindgren, Berta Nordlund, Anna Öberg och Henny Eriksson var målmedveten i sina strävanden. Strävanden som kunde förenas i att arbetet för Klubbviken fick ett lyckligt utslag av samarbetsvilja.
Stark framtidstro
Sedan kvinnorna hört att det fanns trevliga tomter i Klubbviken och anskaffat tomt, ordnat ritningar och kostnadsberäkningar på såväl bygget som inventarier samt skickat in ansökningar till vederbörande myndigheter kom slutligen ett besked från dåvarande Pensionsstyrelsen att ett anslag på 6 000 kronor beviljats.
Många kalkyler utarbetades och många varma och inspirerade ord såddes ut för eventuellt intresserade. Kvinnorna i blomsterfonden hade beslutat sig för att semesterhemmet skulle bli verklighet.
I styrelsen fanns tro, stark framtidstro för att detta djärva försök skulle kunna genomföras. På hösten 1938, för 75 år sedan, fick myndigheterna de erforderliga handlingarna.
Därmed öppnades möjligheterna för i första hand bygdens kvinnor, vars vardag var fylld av tunga plikter i hem och ladugård och vilka sällan haft längre stunder av fritid och vila. Tanken på att en husmor skulle kunna fara på semester var vid den här tiden fullkomligt ny och främmande. Semesterhemmet skulle bli som en dröm för många husmödrar, en mors vila, i en tid när tanken på husmorssemester tedde sig som någonting ouppnåeligt.
I februari 1939 kom klartecknet för att börja bygga.
Vila och förnyelse
En av kvinnorna framträder litet mer än de övriga, nämligen Lotten Nyman. En stor del av hennes livsgärning gick till att värna semesterhemmet, som en plats för vila och rekreation för trötta och sjuka husmödrar i Norrfjärdensområdet, vilket sedan utvidgades till att omfatta kvinnor och även män från hela landet.
Sedan blomsterfonden fått in det startkapital som behövdes var det bara att börja. Kvinnorna tog sig an verket, såg till att det blev tak över huvudet för semestrande mödrar. De gav sig ut för att tigga ihop pengar, skapade arrangemang för att samla folk och därigenom få in mera medel samt såg till att en brunn grävdes på området.
De kvinnliga ledamöterna röjde och planerade på tomten för det blivande semesterhemmet.
Av gamla handlingar framgår att söndag den 23 juli 1939 invigdes semesterhemmet. Läraren Efraim Nyman höll högtidstalet. Hilda Bogren läste egna dikter och Lisa Lindgren sjöng solo till ackompanjemang på piano som hon själv ställt till förfogande. Dagen till ära fanns också Norrfjärdens musikkår och Norrfjärdens manskör på plats.
Då de första gästerna anlände dagen efter invigningen togs de emot med flaggparad.
Första sommaren vistades 24 husmödar i Klubbviken.
Genom åren har Norrfjärdens blomsterfond öppnat sina dörrar, åt ”husmödrar och arbeterskor” för kortare eller längre vistelser. Där de fick kasta loss från de besvär och bekymmer, njuta några dagars ostörd stillhet och vila.
– Det blev en underbar vila till både kropp och själ, uttryckte en av gästerna som kände att semestern i Klubbviken skänkte vila och förnyelse.
Nedlagd fond
Det är många hundra som genom de 40 år semesterhemmet var i bruk fick vila upp sig, med all den trevnad som fast anställd personal erbjöd sommartid.
1946 godkändes semesterhemmet av Socialstyrelsen som därmed blev berättigat till stads- och landstingsbidrag för driften. Då kunde även husmödrarna från övriga delar av landet söka och erhålla plats.
1955 byggdes semesterhemmet ut för ytterligare sex gäster. 1958 tillkom ett rum med två platser och år 1960 gjordes ytterligare en utbyggnad då köket fick en ordentlig ansiktslyftning och el drogs in.
1967 blev det ytterligare en utbyggnad och semesterhemmets platser utökades till 18.
Från att för det mesta ha tvingats säga nej till många intresserade fick ledningen under senare delen kännas vid ett starkt minskat intresse för verksamheten, med risk för ekonomiska förluster. Efter 40 års verksamhet togs beslutet att lägga ned semesterhemsverksamheten. Anläggningen såldes till Älvsby träindustrier, som ordnade semesteranläggning för sina anställda. Företaget sålde sedan anläggningen vidare.
– Nu åker de trötta husmödrarna till Mallorca. Och kommer hem så mycket tröttare än de for, konstaterade Blomsterfondens ordförande vid avvecklingen, Märta Stenberg.
Räntepengarna från försäljningen användes sedan av blomsterfonden för utdelning till olika lokala ändamål. Räntorna blev i slutänden så låga att ingen utdelning ägde rum. För något år sedan beslutades att upplösa fonden och avveckla blomsterfonden.
”Idel blåögda optimister”
Klubbvikens semesterhem var en dröm som tog gestalt, en dröm som till en början tedde sig som overklig och ogenomförbar, mer som en omöjlig tankelek, för den blomsterfond som i februari för 75 år sedan bildades i Norrfjärden. Samverkande omständigheter ledde dock ganska snabbt till att semesterhemmet kunde slå upp sina portar, för i första hand Norrfjärdens trötta husmödrar.
1938 togs beslut om att bygga ett semesterhem i Klubbviken, Norrfjärden, och som invigdes den 23 juli 1939. Verksamheten drevs sedan fram till 1978.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!