Nu gryr demokratin i den tidigare diktaturen Burma. Olov Abrahamsson, tidigare politisk chefredaktör på Piteå-Tidningen, vill följa utvecklingen på plats och rapportera om den till omvärlden.
Glad och tacksam
I maj 2012 var han i landet på en resa för journalister arrangerad av Palmecenter. Nästa år återvänder han på ett nyinrättat stipendium för ledarskribenter som delas ut av Pressgruppen – en samarbetsorganisation för S-märkta tidningar.
–Jag är jätteglad och tacksam över att ha fått stipendiet. Det är av stort värde att jag får fortsätta att berätta om Burma för omvärlden. När landet öppnar sig och blir ett turistmål och drar till sig utländska företag, Telia Sonera bland annat, får vi inte glömma att hålla ögonen på burmesernas livs- och arbetsvillkor, säger han.
Under sin första Burma-resa besökte Olov Abrahamsson bland annat en industrizon i Rangoon där det fanns massor av sko- och textilfabriker med erbarmliga arbetsvillkor.
Mänskliga rättigheter
–Där vi var arbetade flickor i 16–17-årsåldern från sju på morgonen till nio på kvällen sex dagar i veckan. De tjänade 500 kronor i månaden och hade en veckas semester när de kunde åka till sina familjer. De flesta kom från landsbygden och skickade pengar till sina familjer. Flickorna bodde i plåtskjul till vilka de fick gå efter en väg utan belysning. De riskerade att utsättas för övergrepp.
–Vi måste tänka på de mänskliga rättigheterna och på att det finns barnarbete i Burma när vi åker dit istället för att bara njuta som turister eller tjäna pengar som företag, säger han.
Palmecenter har haft verksamhet i Burma i 20 års tid i form av till exempel kvinnoprojekt och fackliga projekt. Olov Abrahamsson hoppas under sin resa nästa år få studera verksamheten.
–Kanske kan jag också följa Telia Sonera i deras arbete eller haka på något svenskt statsråd, till exempel handels- och biståndsministern, som besöker Burma, säger han.