fyller den 6 juli Per-Gunnar Råberg, Luleå.
Råberg är född i Umeå och flyttade i unga år till Boden med sina föräldrar.
Fadern var där verksam som militär musikdirektör för I 19:s militärmusikkår. Där erhöll han parallellt med sin läroverksutbildning även professionell musikutbildning i flöjtspelning, harmonilära, komposition och dirigering. Han var även flöjtist i såväl Bodens som Luleås orkesterföreningar förutom gästspel med andra symfoniorkestrar.
Efter utbildning till gymnasieekonom i Luleå arbetade Råberg hos Norrbottens järnverk, på bokförings- och planeringssidan. Sedan som utvecklare av NJA:s administrativa datasystem och utsågs därefter till biträdande rationaliseringschef vid bildandet av SSAB.
Råberg spelade under 1950- och 60-talen barytonsaxofon i Lennart Lindbloms dansorkester, med bland annat Gunnar Wiklund som vokalist. Han var under ett antal år även musiklärare vid Luleå läroverk.
Per-Gunnar Råberg ledde under 25 år Luleå musikkår. Han ledde också kampanjerna för kommunal musikskola till Luleå.
Han har varit medlem av förbundsstyrelsen för orkestrarnas riksförbund och vice förbundsdirigent i Sverige. Han medverkade även som flöjtist i Lennart Hylands "Morokulien"-orkester.
1980 ombads Per-Gunnar Råberg att tillträda befattningen som regionkapellmästare och chef för de statliga orkestrarna i Övre Norrland. Under denna tid utvecklades orkestern och Råberg komponerade flera militärmarscher, som utkommit på skivor. Råberg bildade det framgångsrika och numera riksbekanta Norrbotten Big Band, där han själv spelade barytonsax i början.
Efter statens sammanslagning av Rikskonserter och Regionmusiken 1988 arbetade Råberg som musikproducent inom Norrbottens Musiken.
Råberg har medverkat i både radio och tv, gjort skivinspelningar och lett olika orkestrar. Han har skrivit en mängd musik för olika orkestertyper, några större symfoniska verk och populärmusik samt drygt tusen orkesterarrangemang. Under senare år har Råberg även skrivit musik för USA.
Han har skrivit radiopjäser för barn och årligen spelas hans sagomusikalserie "Efraim Hares äventyr" på länsmuseet och i samarbete med Riksteatern i Luleå.
Under cirka 35 år har P-G Råberg varit musik- och konstkritiker i Norrbottens-Kuriren.
Efter att ha drabbats av sjukdom 1994 har Råberg trappat ned en del och leder i dag bara Caféorkestern och DBV-orkestern och ställer upp ideellt vid dagbarnvårdarnas olika sångprogram för barn. Han spelar även flöjt i Luleå Ackordeon Club.
Han har rest en hel del i världen och sedan flera år har han undervisat i tyska, engelska, spanska och italienska.
Han besitter en del kulturhistoriska kunskaper och har forskat i ämnet "Militärmusikens historia i Norrbotten och Norrbotten, vilket resulterat i en bok som beräknas utkomma inom kort.
Råberg har tidigare ingått i styrelsen för Svenska Konstföreningars riksförbund, Norrbotten, under ett antal år både som kassör och som sekreterare.
Han är mottagare av ett flertal kulturpriser bland annat från landsting, kommuner, riksförbund, SAP och är hedersmedlem i Capitol Orchestra, Sacramento, USA.