Roland Andersson, Skellefteå, har avlidit i en ålder av 74 år.
Han föddes i Hällfors, mellan Byske och Fällfors.
Han växte upp i Kristineberg. Började där som springgrabb i bageriet och var därefter under några år sjöman 1959. Sedan blev det kockskola i Härnösand. 1962 blev han ordinarie steward i Handelsflottan. 1963-1964 blev det militärtjänst i flottan och han slutade som chefskock på kommandofartyget jagaren "Hälsingland".
1966-1967 var han köksmästare vid Malå Hotell. 1968 chefskock vid restaurang Wight Corner i Göteborg. 1968-1969 ambulerande chef för EPA-restaurangerna. 1969-1972 drev eget i Norsjö, Hotell Gästis. 1973-1979 arbetade i Kristinebergsgruvan och drev samtidigt kafeteria på Malå hotell tillsammans med en kollega. 1979-1984 drev Andersson eget i Jörn för att därefter vara köksmästare på Hotell Malmia i Skellefteå och sedan arbetsledare för skolrestaurangen på Anderstorp i Skellefteå. Andersson arbetade även en tid extra på kvällstid som köksmästare vid Mollys Dansrestauranger och Etage Restauranger i Skellefteå. och hade också uppdrag som restaurangkonsult. 1985 var han på Gourmetskolan i Grythyttan, Avslutningsvis var han köksmästare på Folkparkens Restaurang i Skellefteå fram till sin pensionering.
Roland Andersson gifte sig 1968 med Margareta Ryding från Boden. Makarna fick två barn. De gick senare skilda vägar. 1995 träffade han Sonja Andersson från Arvidsjaur. De hade ett förhållande i nästan 20 år, till hennes bortgång 2014.
Anderssons största intresse var fisket och sommarstugan i Hällfors, där han också slutade sina dagar.