Ragnar Hedman

Foto:

Dödsfall2019-12-30 08:42

Ragnar Hedman, Arvidsjaur, har avlidit i en ålder av 92 år. En populär danspartner har lämnat jordelivet. Ragnars liv är också en del i svensk industrihistoria.

Ragnar har lämnat oss. Han efterlämnar dottern Yvonne och hennes två söner Eric och Per. Hustrun Ulla gick bort 2016.

Hans egen berättelse har alltid legat honom varmt och uttrycksfullt om hjärtat. Barndomen i den lilla byn Varjisträsk där han föddes 1927 och uppväxten som yngst i en syskonskara med tre äldre systrar. Han var på sin tid ”förhoppningen” för sina föräldrar som utgick från att sonen skulle förvalta gårdsarvet vidare in i nästa generation.

Men så blev det inte.

Trots sitt entreprenörskap som i dag skulle ha genererat en gasellnominering i Dagens Industri över framgångsrika företagare valde Ragnar att i god tid före den genomgripande mekaniseringen av skogsdriften lämna byn med familjen och flytta till Oxelösund.

Det blev en ny start i livet i en annorlunda och industriell miljö. Det här var i början av 60-talet som ju var den stora folkomflyttningens tid i vårt land. De agrara näringarna mekaniserades, de småskaliga jord- och skogsbruken försvann och människorna skulle skolas om till nya yrken.

Lätt var det inte. Men Ragnar såg möjligheterna i Oxelösund och anställdes på järnverket. Och dit gick flytten 1961. Hustrun Ulla började som hålkortsoperatör på dataavdelningen, en ny karriär jämfört med hennes tidigare tjänst inom vården.

Att flytta in i en hyresrätt på tre rum och kök i ett flerbostadsområde, bara det var ett stort steg. Nya grannar från olika delar av landet kom att ge nya impulser och vänner. Hyresrätten övergavs efter ett tag för en liten villa och Ragnar utvecklade sin förmåga och sin hantverksskicklighet som han ärvt från sin far genom att renovera och bygga ut familjens bostad.

Det ledde senare till att familjen förvärvade en gård i Dala-Floda som efter många års restaureringsarbete blev en fin representant för den lokala kulturen, inte minst de provinsiella föremålen som successivt kom att prägla interiören i de två fastigheterna.

Att vandra ut från en by i innersta Lappland med visioner att se världen, kom att forma Ragnar efter flytten till Oxelösund. Nu gavs möjligheten att resa, vilket de också satte i verket. En jordenruntflygning, semestervistelser på olika kontinenter och kryssningar förverkligades.

Ragnar var ”förhoppningen” hos föräldrarna. Men han var det också hos alla ”tjejer” i sin ungdom. Ragnar var den store dansören. Nu står änglarna på rad för en dans.

Minnesord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!