Båtbyggare Hans Fjällström har stilla insomnat i en ålder av 87 år.
Han föddes i ett båtbyggarsläkte och förde som tredje generation, kunnandet och hantverkskickligheten vidare. Redan som 13-åring byggde han sin första båt tillsammans med sin farfar i båtbyggeriet i Håkansön. Efter yrkesskola arbetade han vid olika mekaniska verkstäder och båtbyggerier bland annat i Luleå.
Hans gifte sig 1954 med Britta född Andersson, Rosvik och skulle till hösten firat sin 60-åriga bröllopsdag. Tillsammans fick de döttrarna Cathrine och Elisabeth.
1960 flyttade familjen till Nikkala där Hans var yrkeslärare på båtbyggarskolan. Där startade han senare en båtindustri och man började tillverka båtar i plast. Familjen återvände till Pitebygden i slutet av 60-talet och Hans fortsatte sin verksamhet i sin fars gamla verkstadslokal i Håkansön. Många olika båttyper har passerat under Hans yrkesverksamma år. Snäckan som gjordes i 2 500 exemplar, Tornado, Horisont och Dyning är exempel på dessa. Hans unika och gedigna kunskaper har varit ovärderliga och många är de som besökt hans verkstad och fått hjälp med sina båtproblem. Han har även som kursledare i olika båtbyggarkurser fört en del av sitt kunnande vidare.
Hans har alltid varit öppen för nya idéer och projekt och detta medförde att han 1990 åkte till Estland som konsult och arbetsledare. Ett svenskt-estniskt företag skulle börja tillverka trä och plastbåtar och då var hans erfarenheter ytterst värdefulla. Under tre år bodde han periodvis i Estland. Under dessa år fick han kontakt med ett pojkhem på Ösel och deras hjälpbehov var stort. Med ett brinnande engagemang hjälpte han detta pojkhem och varje resa till Estland innebar en fullastad bil och hans ankomst blev en stund full med glädje för många av pojkarna. Hjälparbetet gjorde att han återvände ett flertal gånger. En gång återvände han med Paulusbåten, ett flytande behandlingshem för grovt kriminella. Vad kunde vara en bättre uppgift för ett sådant fartyg än att skeppa över en hjälpsändning till Estland. Det här var en resa helt i Hans anda, att kombinera båtar med en social insats.
Konst och hantverk har alltid varit ett stort intresse. Hans hade en utpräglad blick för bild och form och skickliga hantverkshänder. Detta har ju naturligtvis varit en stor tillgång i båtbranschen men det har även skänkt honom glädje i sitt eget skapande. I många år tillverkade han tavlor i trä med båtar och hav som motiv och deltog i utställningar och mässor där han visade sin konst. På somrarna har fritidstugan på Pite-Rönnskär legat honom varmt om hjärtat och där har Hans kopplat av från sitt yrkesliv som båtbyggare och njutit av båtar och hav ur ett annat perspektiv. Hans var den sista tiden bosatt på Norrgården.
Hans lämnar många minnesvärda avtryck efter sig, för oss i familjen, släkt, vänner och ”båtfolket”