Ur arkivet: Detta hände den 4 november

Familj2020-11-04 06:00

För 100 år sedan

Nedanstående olyckshändelse som vittnar om vilka vedermödor obygdens barn få utstå för att komma i åtnjutande av läkarehjälp timade sig nyligen i Robbi, Jockmocks socken. Lördagen den 18 oktober skulle lärarinnan Mia Ström jämte skolbarnen därstädes göra en utflykt till Aktsebergets topp. Därvid skulle en 10-årig gosse kullra en sten utför bergets brant, men gick det ej bättre än att han själv följde med stenen. Först föll han cirka tre meter till en liten avsats, men kunde ej hejda sig där, utan föll ånyo utför en lika hög brant med den påföljd att stenen kom efter och krossade vänstra lårbenet. Den förolyckade måste nu på ryggen av en äldre person bäras omkring två km, till sitt hem i Robbi. Härifrån bars han på en bår cirka sex km. fram till landsvägen varifrån bil från Vitbäckens skjutsstation hämtade honom till kommunalhemmet i Älvsbyn, där han nu vårdas. Vid framkomsten till Älvsbyn hade benbrottet skakats i olag genom den långa transporten. Och benbrottsläkaren Jonson från Umeå, som efterskickats fick utveckla all sin energi för att få benbitarne rätt placerade. Den förolyckade vars namn är Gotthard Alf och son till krontorparen Aron Johnsson i Robbi befinner sig nu efter omständigheterna väl. Händelsen utgör dock en varning för lärare och lärarinnor, nu då dylika utflykter ingå i skolplanen, att med vaksamt öga tillse de små, så att dylika olyckor ej återupprepas, skriver vår meddelare fr. Älvsbyn.

För 75 år sedan

Bland sökande till postmästartjänsten i Gränna märkes stationsmästaren B. Säve i Arjeplog, vilken även söker postmästartjänsten i Östhammar.

För 50 år sedan

En och annan fjällämmel har efter invasionen i våras lyckats hålla sig vid liv. En del tycks t.om. ha sökt sig in i stadsbebyggelsen. Fritz Blomqvist på Djupviken i Piteå kunde förpassa en lämmel till de "sälla jaktmarkerna". Den katt som Blomqvist har i sin ägo vågade inte röra den lille krabaten då den visade sig ytterst aggressiv. Den gjorde även små utfall mot sin tvåbente baneman.

För 25 år sedan

Vattenkraften är inte miljövänlig, säger Lars Lindström, Arvidsjaur, i Älvräddarnas centralorganisation. Om man påstår det har man inte förstått, eller så bortser man från, att de gamla kraftverken har orsakat väldigt stora skador i miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!