För 100 år sedan
F.d. soldaten Nils Gustav Sabelman och hans maka Katarina Magdalena, född Häggström, firade den 25 november sin 50:e bröllopsdag. De gamla hade trots sin höga ålder resp, 72 och 73 år inbjudit ett 50-tal gäster från när och fjärran. De inbjudna gästerna undfägnades med riklig förplägnad som åldringarna av sitt lilla förråd sparat, Under aftonens lopp rådde den bästa stämning. Mor S. berättade om bröllopsdagen för 50 år tillbaka, huru annorlunda det var då, än i vår tid. Den vanliga bröllopsglädjen var då spriten som numro ett, ja till och med spelmännen voro så fulla att en av fiolisterna spelade bakanför stallet, sa gumman och då passade vi på och frågade hur det lät så skrattade hon och sa ”inte vet jag”. Sedan sången Du gamla du fria stående sjungits tog en av gästerna till orda och tolkade dagens betydelse.
För 75 år sedan
Skomanstjälens by i Piteå socken har i dagarna fått egen telefonstation till vilken man kommer genom uppringning över Vargbacken. Till stationen äro 10 abonnenter anslutna.
Det är icke bara Tväråselet som kommer att inviga en ny samlingslokal utan även Filadelfiaförsamlingen i Korsträsk som nu har sin nya lokal färdig att tagas i bruk.
För 50 år sedan
Skolplaneringen i Piteå har på nytt aktualiserats av en adjunkt Inga-Greta Förare nu genom klagomål hos JO. Fru Förare konstaterar i sin klagoskrift till JO att skolstyrelsen beslutat förlägga en ny gymnasieskola till Strömbackaområdet. Efter överklagade undanröjdes detta beslut emellertid av regeringsrätten genom utslag den 27 oktober. Hon hävdar nu att kommunfullmäktige, förutom att den fråntagits rätten att ta primär ställning till avgörandet var den nya gymnasieskolan skall förläggas, även har undanhållits viktiga fakta för ärendet vidare avgörande. Adjunkten anser följaktligen att den kommunala självstyrelsen har beskurits på ett sätt som enligt hennes mening inte kan vara ägnat att stärka demokratin. JO anmodas därför undersöka om fel kan ha begåtts vid beredningen av de ärende som följts av skolstyrelsen, nu av regeringsrätten undanröjda beslut.
För 25 år sedan
Galtisägaren Bengt Ederlöv erbjuder Arjeplogs kommun att ta över skidanläggningen. Annars ser han nedläggning som enda alternativet. – Ekonomiska förutsättningar att driva anläggningen vidare finns inte i dagsläget, och politiker i Arjeplog ställer sig kallsinniga till att finna lösningar, säger Ederlöv.