Piteåkvinnor arrangerade bagarstugebak

PKF – Piteå Kvinnliga Företagare & PiteKvinnor med Framåtanda erbjöd för fjärde året i rad sina medlemmar att prova på bakning i bagarstuga.

Ann-Christine Blombäck (t.h.) och Karin Lagesen (t.v) blandar ingredienser och gör deg som sedan blir till fina mjukkakor.

Ann-Christine Blombäck (t.h.) och Karin Lagesen (t.v) blandar ingredienser och gör deg som sedan blir till fina mjukkakor.

Foto: Eva Lundqvist

Familj2023-12-18 07:30

Gerdh Nilsson, Böle Hembygdsförening, delade med sig av erfarenheter, recept och instruerade de fyra bakgrupperna, 4 deltagare i varje grupp, totalt 16 deltagare, bakning i bagarstuga.

Gerdh Nilsson, Böle Hembygdsförening, instruerade f.v. Iréne Lidström, Ann-Christine Blombäck och Karin Lagesen i hur man kavlar degen till fina, runda, naggade mjukkakor som sedan ska jäsa innan de gräddas i den vedelduppvärmda ugnen.
Gerdh Nilsson, Böle Hembygdsförening, instruerade f.v. Iréne Lidström, Ann-Christine Blombäck och Karin Lagesen i hur man kavlar degen till fina, runda, naggade mjukkakor som sedan ska jäsa innan de gräddas i den vedelduppvärmda ugnen.

Bakningen ägde rum i Böle Bagarstuga. I tre av bakgrupperna bakades enbart mjukkaka och i den fjärde bakades både mjukkaka och Ljusugnsbröd (tunnbröd). Vid anmälan valde deltagarna vad de ville baka och i vilken grupp. Deltagarna fick prova på samtliga moment som ingår vid bakning i bagarstuga, från att blanda och jäsa degen till att kavla, grädda samt skära och paketera bröd. 

Det är viktigt att hålla koll på värme och gräddning. Här ansvarade Eva Lundqvist, ordförande i PKF, för gräddningen av mjukkakorna.
Det är viktigt att hålla koll på värme och gräddning. Här ansvarade Eva Lundqvist, ordförande i PKF, för gräddningen av mjukkakorna.

De bröd som bakades fick deltagarna sedan dela på och ta med sig hem. 

– En riktigt rolig och smaskig aktivitet. Det är fjärde året som PKF bakar i bakar i bagarstuga med sina medlemmar. Det känns viktigt att föra kunskapen vidare. Det är ett värdefullt kulturarv som annars riskerar att falla i glömska om inte kommande generationer får lära sig hur det går till, kommenterar PKF:s ordförande Eva Lundqvist, en av dem som deltagit samtliga år vid PKF:s bagarstudebakning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!