Efterlyser observationer av vitryggig hackspett

Med kylan och snöns intågande har den vitryggiga hackspetten börjat dyka upp vid fågelmatningar runt om i Norrbotten. Länsstyrelsen uppmuntrar till stödutfodring och vill också gärna få in bilder och filmer på fågeln.

Bilden till vänster visar en hona av vitryggig hackspett. Hanen har rött på huvudet. Bilden till höger visar en större hackspett som till skillnad från vitryggen har två distinkta vita skulderfläckar.

Bilden till vänster visar en hona av vitryggig hackspett. Hanen har rött på huvudet. Bilden till höger visar en större hackspett som till skillnad från vitryggen har två distinkta vita skulderfläckar.

Foto: Berth-Ove Lindström/Sture Westerberg

Familj2020-12-03 14:00

Vitryggig hackspett är en av Sveriges mest hotade arter, i dag finns det endast drygt 25 bofasta individer kvar i landet. 

Under sommarhalvåret livnär sig hackspetten på insekter den hittar i döda eller döende lövträd. Kyla och mycket snö gör dock att det blir svårare för den att hitta mat vintertid. Stödmatning med talg kan då utgöra en viktig del i den vitryggiga hackspettens födounderlag.

Vitryggig hackspett kan för ett ovant öga vara lik andra hackspettar, framförallt den mycket vanligare större hackspetten. För att veta vilken av arterna som besöker ditt fågelbord kan en noggrannare titt på ryggen vara till hjälp – den vitryggiga hackspetten har som namnet avslöjar en vitare rygg. Den har till skillnad från större hackspett också streckade kroppssidor.

"Om du tror att du har en vitryggig hackspett på din fågelmatning är det väldigt bra om du kan dokumentera den med bilder eller film. Glöm heller inte att rapportera in din observation på artportalen.se", skriver länsstyrelsen i Norrbotten på sin webb.

Men även andra mer skygga arter kan också dyka upp vid fågelbordet.

"Förutom att en vitryggig hackspett plötsligt kan dyka upp på ditt fågelbord gör du en god gärning för flera av våra övervintrande fågelarter. Att mata med talg ökar till exempel chanserna att få syn på den annars mycket skygga gråspetten", skriver länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!