Ett tjugotal förväntansfulla arjeplogare möttes utanför Silvermuseet för att följa med på en blomstervandring i de vilda blommornas tecken. En hedersdag som i år firade tioårsjubileum.
- Det är fjärde året i rad som vi gör de här botaniska utflykterna och letar vilda blommor, säger exkursionsledare Elisabet Arvidsson.
Helande effekt
Deltagarna hann bara ta några steg tills någon visade ett groblad och berättade om vilka helande effekter som groblad har. Groblad kallas även Den vita mannens fotspår, eftersom dess frön är klibbiga och sprider sig genom att de fastnar på våra fotsulor och sen trillar av en bit längre bort. I gräsmattan hittade de allt från vit- och rödklöver till rölleka, ögontröst, höstfibbla och fjälltimotej. Vandringen fortsatte sedan ut mot kyrkholmen och vid vattnet fanns en mängd arter som ormrot, strätta, kråkklöver, trådtåg, klotpyrola med flera.
- Hallå, hallå! Nu har vi hittat vandringens första orkidé, ropar Charlotte Nordgren.
Orkidé
Det var Ann-Marie Sundkvist som hade ögonen med sig och lyckades se den sju centimeter höga orkidén, Jungfru Marie nycklar, som normalt är större än så.
- Man känner igen många orkidéer av släktet nycklar på att de har prickiga blad, säger hon.
Sedan fortsätter stegen mot kyrkbacken och nedanför kyrkan hittades ännu en orkidé, korallrot. Exkursionsledarna går vidare längs rattikvägen och fortsätter att fynda arter som bland annat tätört, blad av kung karls spira, ögonpyrola och ekorrbär.
- Det är otroligt vad mycket växter vi har hittat. Ensam hade jag aldrig lyckats hitta 102 arter på bara några timmar och efter att ha gått högst en kilometer, säger exkursionsledare Charlotte Nordgren.