Egon Bohlin föddes i Ånge kommun 1927. Han var det enda barnet i familjen fram till 1935 när familjen utökades med en dotter. Mamman var skör och bräcklig och var ofta sjuk så mormor var familjens trygghet.
Egon visade tidigt att han var lite av en Kamprad. Han beställde julkort från EPA i Sundsvall för två öre styck och sålde korten i gårdarna för fem öre styck.
Korvmakare
Familjen flyttade till Alby, ett större samhälle i Ånge kommun. Där gick Egon färdigt sin sexåriga folkskola. När andra världskriget startade 1939 var Egon tolv år och det var inga problem att få arbete för en vetgirig och arbetsam ungdom.
Han började arbeta för olika handlare mest inom chark. Han fick vara med och slakta och stycka och lärde sig även att göra korv.
Endast 15 år gammal blev Egon Bohlin föreståndare för en liten butik. Färden fortsatte till Harmånger där han 1947 träffade sin Harriet. De förlovade sig 1948, gifte sig 1949 och fick sonen Alf 1950. En dotter föddes 1956.
Gick i borgen
Egon Bohlin blev uppringd och erbjuden att köpa en matvarubutik i Gnarp som gått i konkurs flera gånger. Då fanns det 27 affärer i Gnarps kommun men trots detta fanns det dem som vågade gå i borgen för honom.
Han slaktade djur, tillverkade korv och köpte en varubuss och for ut i kommunen och sålde. Här hade han god hjälp av svärfar som var kreaturshandlare och köpte upp djur till bland annat slakt.
Erbjudande
ICA och Konsum började växa upp tillsammans med stormarknader och Egon Bohlin blev erbjuden flera blivande affärer, bland annat i Älvsbyn.
Han och hans fru hade bestämt sig för att inte driva affär norr om Sundsvall men de beslöt sig ändå för att bila upp till Älvsbyn och titta.
När de kom upp sken solen. Den fantastiskt vackra infarten till samhället var helt otrolig. Här blev de välkomnade av kommunalrådet Martin Stoltz och medlemmar i Köpmannaföreningen. Rum ordnades på hotell Sparta och de blev guidade i kommunen.
Nuvarande ICA Pärlan var endast en grund och resan som inte skulle gå norr om Sundsvall slutade i Älvsbyn. Under åren i Älvsbyn har Egon hunnit bygga upp Icabutiken, verka i flera föreningar bland annat Köpmannaföreningen och drivit affären i Piteå.
Blev Älvsbybo
I dag är det nog inte många som tänker på att familjen Bohlin är inflyttade. För oss är han en Älvsbybo och vi är glada och stolta att han och Harriet stannat hos oss även som pensionär.