Det brukar sluta med en kompromiss, enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi pÄ Kungliga tekniska högskolan.
ââI regel slutar det med att det blir hyreshöjningar som inte blir sĂ„ lĂ„ngt frĂ„n inflationstakten, sĂ€ger han till TT.
Lind pÄminner om att det enligt lag Àr den gamla hyresnivÄn som gÀller tills det att parterna gjort upp om nya nivÄer.
Inflationstakten i augusti lÄg enligt Statistiska centralbyrÄn pÄ 0,7 procent. Detta Àr vÀsentligt lÀgre Àn FastighetsÀgarnas vÀgledning om att nationellt höja hyrorna med 2,5 procent.
AvfÀrdas av motparten
Och tanken pÄ att nationellt höja hyrorna med 2,5 procent avfÀrdas ocksÄ inte ovÀntat av motparten, HyresgÀstföreningen. Bland annat hÀnvisas till en utbredd ekonomisk osÀkerhet i coronakrisen.
Erik Elmgren, bitrÀdande förbundschef för HyresgÀstföreningen, pekar Àven pÄ att bolÄnetagare har fÄtt undantag frÄn amorteringskrav till augusti 2021, vilket sÀnkt boendekostnaderna för 170 000 bostadsrÀttsÀgare.
"För landets tre miljoner hyresgÀster har inga lÀttnader införts. I stÀllet föreslÄs nu hyreshöjningar", skriver Elmgren.
AllmÀnnyttan blir riktmÀrke
Tidigare i september har branschorganisationen Sveriges allmÀnnytta, med över 300 allmÀnnyttiga medlemsföretag, valt att avstÄ frÄn att indikera en hyresutveckling nationellt för 2021. AllmÀnnyttan hÀnvisar till kraftiga variationer för den ekonomiska utvecklingen i covid-19-pandemins spÄr.
Normalt Àr AllmÀnnyttans lokala uppgörelser om hyror riktmÀrke för resten av hyresmarknaden.
FastighetsÀgarna Àr i sitt utspel noga med att poÀngtera att de faktiska hyresförhandlingarna sker lokalt, pÄ ortsnivÄ, dÀr man mÄste anpassa eventuella hyreshöjningar till de förutsÀttningar som rÄder.
I takt med köpkraft
Grundprincipen Àr dock enligt FastighetsÀgarna att bostadshyrorna bör utvecklas i takt med hushÄllens köpkraft, för att vÀrna hyresrÀttens position och frÀmja ökat byggande av nya hyresrÀtter.
"Givet de positiva prognoserna för svensk ekonomi under 2021 skulle en högre höjning kunna motiveras. Den stora osÀkerheten nÀr det gÀller pandemins utveckling i vÄr omvÀrld talar dock för att en nÄgot mindre justering Àr rimlig", skriver Tomas Ernhagen, FastighetsÀgarnas chefsekonom, i en kommentar.
Men enligt HyresgÀstföreningens Erik Elmgren Àr prognosen för hushÄllens reala disponibla inkomster 2020 en nedgÄng med 0,9 procent samtidigt som arbetslösheten lyft till en högre nivÄ Àn under finanskrisen.
"Med FastighetsÀgarnas logik bör hyrorna snarare sÀnkas", skriver han.