Den senaste tidens skandal med hästkött i färdiglagade maträtter har upprört många. LRF företräder svenska bönder med en lång tradition av att försörja människor med bra och säker mat. Vi menar att det nu är hög tid att handlarna är tydliga med hur och var den mat de säljer har producerats, vilka miljökonsekvenser den har och hur den transporteras. Först då kan konsumenten göra ett aktivt val.
Hästköttskandalen är på många sätt en logisk konsekvens av livsmedelskedjornas ensidiga fokus på prisexponering och marknadsföring. I detta fall är det en färdig lasagne som står i fokus. Men lasagnen är bara ett av flera exempel på hur en global livsmedelsmarknad med ett allt för ensidigt fokus på pris fungerar. Resultatet är långa komplexa kedjor med produktion, inköp och försäljning i många olika länder. Detta visar med all önskvärd tydlighet på vikten av en välfungerande ursprungsmärkning och kontroll hela vägen fram till konsumenten. Även om det i detta fall visar sig att det är medvetet fuskande som ligger bakom skandalen kan en ursprungsmärkning ha en preventiv effekt och försvåra framtida bedrägerier. Det skulle också hjälpa konsumenterna att göra de medvetna val som vi vet att de vill göra.
Ursprungsmärkning är också något som efterfrågas av konsumenterna. Undersökningar visar att sex av tio svenskar tycker att produktens ursprung är bland de viktigaste faktorerna när de väljer mat, tillsammans med faktorer som smak, pris och kvalitet. Hela 83 procent anger det som viktigt att veta var köttet kommer ifrån.
Ett skäl till konsumenternas engagemang är att gynna lokalproducerad mat. Man vill främja kortare transporter, avlasta miljön och möjliggöra småskalig produktion – och inte minst för att bidra till en levande landsbygd. Fyra av tio konsumenter tycker det är viktigt att maten är regionalt eller lokalt producerad, och fler än nio av tio av dessa skulle köpa mer lokalproducerat om det fanns i butik.
Svenska bönder har en lång tradition av att försörja människor med bra och säker mat. Vi har höga djurskyddskrav och tuffa miljöregler. Precis det som många konsumenter uppskattar och efterfrågar. Man bryr sig inte bara om priset, utan vill också att produkterna ska vara av god kvalitet med hänsyn till människor, djur och natur. Men ska konsumenterna kunna göra aktiva val krävs att handeln underlättar för dem att göra medvetna val och gynna lokala producenter.
Låt kvalitet och prisvärdhet vara ledord, snarare än bara kronor och ören. För lågt pris kan ha ett väldigt högt pris.