Replik på debattinlägget i Piteå-Tidningen den 13 oktober "Vem tar ansvar?" skrivet av Karin Berglund.
Vid två olika tillfällen detta år, 15 februari och 17 maj har jag, Maria Holmquist Ek, Vänsterpartiet och Catrin Gisslin, Miljöpartiet träffat föräldragruppen vid Holmträsk skola. Vi har fått bra information vid dessa möten hur föräldrarna ser på situationen. Vi har också fått olika förslag från föräldragruppen på hur man vill lösa frågan om skolans fortlevnad. Dessa olika förslag har vi tagit till det gemensamma gruppmötet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i barn- och utbildningsnämnden och diskuterat där. Föräldragruppen har sedan fått svar av oss.
Det Vänsterpartiet och Miljöpartiet i förhandlingar med Socialdemokraterna lyckades utverka var en förlängning av skolverksamheten med ett år. Detta för att ge tid och möjlighet att ansöka om friskola. Vi ville med detta ge samma möjlighet som andra byar att ansöka om att starta friskola. Byaföreningen skickade in en ansökan om friskola men tog senare tillbaka den av en anledning som vi inte vet något om.
Det är ett politiskt ställningstagande att vård, skola och omsorg ska drivas i offentlig regi. Barn- och utbildningsnämndens politiska majoritet avslår därför ansökningar om friskolor. Det som händer är att om man överklagar det beslutet så får man ändå oftast rätt att starta friskola om Skolinspektionen gör bedömningen att man klarar kraven. Det som har varit avgörande för vårt ställningstagande är den undre gränsen för antal elever i en skola.
Vi har ställt frågan till föräldragruppen var de anser vara den undre gränsen i elevantal när man inte längre kan bedriva skolverksamhet med en kvalitativt likvärdig skolgång, men föräldragruppen har inte velat svara på vår fråga. Barn- och utbildningsnämndens uppdrag är att ge alla elever i Piteå kommun en bra skolgång av hög kvalité. Det är vad vi önskar alla våra barn!