Vi står fast vid LAS-avtalet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lokalavdelningsstyrelsen kontaktades av våra berörda medlemmar sedan de av arbetsgivaren fått beskedet att de med gällande skrivning i LAS §5 med all sannolikhet inte skulle komma ifråga för de vikariat som skulle uppkomma efter det att deras uppsägningstid tagit slut.
Medlemmar med barn och familj, lån och studieskulder att betala stod nu inför hotet om att kastas ut i öppen arbetslöshet. Deras begäran hos oss i styrelsen var entydig: Går det att på något sätt att hjälpa mig som enskild medlem att kunna arbeta kvar i det yrke jag utbildat mig till?
Vi i lokalavdelningen tog kontakt med arbetsgivaren på medlemmarnas begäran. Arbetsgivaren kom därefter med förslaget att göra ett tidsbegränsat personligt avtal där individen under ett års tid avsade sig rätten till anställning enligt lagen om tillsvidareanställning vid vikariat, LAS §5.
I och med det kunde den som skrev på avtalet erbjudas vikariat, något som Piteå kommun klart och tydlig meddelade annars inte skulle ha varit aktuellt. Situationen innebär dock att medlemmarna har att välja mellan "pest", i form av arbetslöshet, eller "kolera", i form av att frånsäga sig sin lagliga rätt till eventuell återanställning under ett år. Det bästa vore givetvis om arbetsgivaren tillsköt pengar och återkallade uppsägningarna, något som arbetsgivaren dock inte förklarat sig villiga att göra.
Lokalavdelningens styrelse vände sig sedan till ombudsmännen på regionkontoret som i sin tur vände sig till Lärarförbundets jurister för en mycket noggrann utredning och diskussion kring innebörden av ett sådant avtal. Villkoren för att över huvudtaget skriva ett avtal kring detta var, från vår sida, att det skulle uppfylla främst tre krav:
1) Det skulle vara ett avtal som öppnade möjligheterna för enskild medlems rätt till arbete inför hotande arbetslöshet.
2) Enskild medlem skulle erhålla tydlig information<\c>kring avtalet och personligen ges möjlighet att besluta om man skulle omfattas av avtalet eller ej.
3) Avtalet skulle inte få inverka på kollektivets (övriga medlemmars) arbetsrättsliga skydd.
Efter utredning nåddes vi av besked från centralt håll att en sådan överenskommelse var möjlig att göra. Den skulle tidsbegränsas och sedan utvärderas under överinseende från centralt håll efter avtalsperiodens slut. Alla avtal som gäller fler än en person kallas för kollektivavtal. Därför fick avtalet kollektivavtalsstatus. Det innebär däremot inte att detta kollektivavtal skulle gälla alla anställda. Det gäller bara den som personligen skriver på avtalet.
Därefter informerades varje berörd person om avtalets innehåll och den innebörd avtalet fick i varje enskilt fall eftersom antalet LAS-dagar var olika. Detta gjordes med såväl arbetsgivar- som fackliga representanter närvarande för att informationen ska bli så fullödig och korrekt som möjligt och att varje medlem skulle få ställa frågor kring avtalet. Efter betänketid har varje berörd person fått ta ett eget beslut i frågan.
Lärarförbundets lokalavdelning i Piteå har fattat beslut om att göra det möjligt att som enskild individ teckna detta avtal på följande grunder:
Möjligheterna till arbete för den som annars skulle ha blivit arbetslös.
Avtalet inverkar inte på enskild medlems arbetsrättsliga skydd på annat sätt än att återanställning genom vikariat (LAS §5) under den angivna tiden inte är aktuellt.
Avtalet inverkar överhuvudtaget inte på övriga medlemmars arbetsrättsliga skydd.
Avtalet innebär att den som skriver på avtalet inte får tillgodoräkna sig vikariatstiden för en anställning enligt LAS §5 men får däremot räkna de anställningsdagar enligt LAS §25 som fullgörs hos arbetsgivaren som vanligt.
Vi har valt, genom att göra det möjligt att teckna detta kollektivavtal, att bidra till att några av våra medlemmar kan välja bort arbetslösheten utan att det äventyrar övriga medlemmars arbetsrättsliga skydd. Det var ingen lätt uppgift men vi står vid vårt beslut.
Hur skulle du ha gjort?
För övrigt noterar vi med glädje att så många politiker engagerar sig i lärarnas väl och ve. Vi hoppas att detta forsätter även efter valet.