Ordförande för vårdförbundet i Norrbotten Erica Olsson har till uppdrag att bevaka vårdförbundets intressen. För mig och landstingsfullmäktiges förtroendevalda har vi att följa Norrbottningarnas behov av hälso- och sjukvård oavsett årstid och tid på dygnet.
Under det senaste året har ett omfattande arbete skett för att lyfta upp HR frågorna (personal) för att bland annat möta Norrbottens demografiska utveckling, medarbetarnas åldersstruktur, den medicintekniska utvecklingen, sänkta statsbidrag och samtidigt utvecklas till en attraktiv arbetsgivare. Det finns några fakta som Norrbottningarna bör veta för att se att det verkligen sker en utveckling.
Aldrig tidigare har det varit så många sjuksköterskor varit anställda vid Norrbottens läns landsting
Under de senaste avtalsförhandlingarna har löneutvecklingen för sjuksköterskorna ökat mer än vad kollektivavtalet som förhandlats centralt gett.
Utifrån personalförändringar ger landstinget möjlighet till kompetensutveckling för att säkerställa att norrbottningarna kan få möta personal med rätt kompetens inom de områden där vården behöver förstärkas och där vården kräver ytterligare kompetens. Det finns många modeller för hur vidareutbildning och kompetensutveckling kopplat till löneutveckling formas.
Dialogen med att involvera patienterna och anhöriga i vården är ett uppdrag som vi bara sett början på, det är ett av de prioriterade områdena som vi kommer att se en hel del mer av under de kommande åren.
Redan idag finns många arbetstidsmodeller som parterna förhandlat fram och prövar, vilket är självklart och fullt naturligt utifrån norrbottningarnas behov som kommer första men lika självklart medarbetarnas förändrade livssituationer där olika behov och intressen ska mötas.
Med det kommer inte att räcka med anställa flera, om det skulle finnas obegränsade ekonomiska resurser. Det kommer att behövas många fler innovativa utvecklingsarbeten för att utveckla en långsiktigt hållbara arbetssituationer och nya vårdprocesser. Självklart innebär det ett närmare och utvecklande samarbete där samtliga kompetenser (sjuksköterskor med olika kompetenser, undersköterskor, läkare med flera) samverkar.
Jag är helt övertygad om att det finns många sätt att jobba med kompetens, kvalitets och verksamhetsutveckling. Det är alltid lika spännande att få ta del av det arbete som genomförts och som får fullmäktiges uppmärksammahet utifrån det Stipendium för bästa förbättrings-/utvecklingsarbete i vården som fullmäktige delar ut. En förändring som engagerat många, och en utveckling av metoder och patientkvalitén som kompetensutvecklat medarbetarna.