Vi har inget emot ett oppositionsråd!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Frågan till Lage blir varför han då inte kritiserar alla borgerligt styrda kommuner som har precis samma ordning, inte minst Boden och Kalix. Den ordning som råder i Piteå är den mest vanligt förekommande i hela Sverige. I Piteå försöker vi däremot underlätta för oppositionspartierna genom gruppledarträffar cirka 8 ggr/år för att kunna informera om frågor som är på gång och kunna föra en diskussion utan att vi är i beslutsforum. Förutom detta är alla gruppledare med i budget, bokslut och direktivberedning. Detta är unikt för Piteå och finns till exempel inte i moderatledda Boden.
Frågan om ett oppositionsråd kommer också upp lite nu och då och då med antydningar om att socialdemokraterna skulle motsätta sig detta. Socialdemokraterna i Piteå har inget emot att oppositionen har ett oppositionsråd men det förutsätter naturligtvis att oppositionen kan ena sig om vem/viket parti som skall besätta detta oppositionsråd.
För att beskriva hur det egentligen förhåller sig i Piteå så har vi i stället för oppositionsråd gruppledararvoden till alla gruppledare och väl tilltagna partistöd. Under 2005 lyfte oppositionens gruppledare mer i arvode än vad de båda kommunalråden gjorde tillsammans. Så de ekonomiska förutsättningarna att bedriva opposition finns definitivt.
Problemet är därför inte att socialdemokraterna säger nej till oppositionsråd, eller att det saknas pengar, utan snarare att oppositionen inte kan ena sig. Ska det största oppositionspartiet ha detta oppositionsråd, alltså vänstern med sina sex mandat eller kanske Norrbottens sjukvårdsparti som är näst störst med sina fem mandat? Kanske är det så att m, c, fp, kd och mp vill slå ihop sina mandat till 14 och därmed snuva de två största oppositionspartierna på rådsposten?
Kan ni komma överens om vem som skall vara oppositionsråd så är det inget problem för socialdemokraterna men ni måste då också föreslå hur de ekonomiska resurserna ska omfördelas.