Vi bär alla ansvaret
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rädslan som människor känner är tyvärr inte obefogad: Vi ser exempel på hur människor slås ned på öppen gata. Vi ser hur anmälningar om sexuella trakasserier och våld ökar i antal. Dessutom ser vi hur människor av rädsla undviker att vittna om vad de sett och upplevt.
Vi upplever att rättsskipningen har mjukats upp. Det har skapat brottslingarnas marknad, ett samhälle där cykelstölder räknas som försäkrings-ärenden och människor inte känner att det är någon ide att anmäla brott.
Det hårdare samhället har flera orsaker och bakgrunder. Vi menar att arbetslöshet och utanförskap inte leder till annat än till missbruk och trasiga människor. Samtidigt ökar våldet och brottsligheten.
De svenska regeringarna har sedan slutet av 1980 i praktiken övergivit den fulla sysselsättningens politik, även om de i ord hävdar motsatsen. Arbetslösheten har ökat från en nivå på 2,5 procent till en nivå på 6-8 procent. Vi vet att även brottsligheten och alkohol/ drogmissbruket ökar i minst samma takt.Därför anser vi att sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitiken måste prioriteras.
De socialdemokratiska regeringarna har sedan 1960-talet låtit bli att föra fram kraftfull brottsbekämpning. Ett samhälle som skulle ha givit ordningsmakten och domstolsväsende möjligheterna att straffa brottslingar, men även verkat preventivt för att förhindra att brott begås. Den frågan lämnades till högern. Resultatet av detta är att folkets förtroende för rättsapparaten snabbt har försämrats.
Till detta kommer att medborgarnas tillgång till polisen drastiskt har försämrats under lång tid. Många samhällen, både stora och små städer samt glesbygden har inte en ordningsmakt värd namnet.
Riksdagen och regeringen måste vidta åtgärder så att fler poliser syns ute i samhället. Vi tror att en satsning mot våldet och brottsligheten lönar sig på samma sätt som när regeringen ser till att vårdapparaten och skolan får den personal som fordras. En satsning på fler poliser måste också följas av satsningar i den rättsskipande apparaten för att korta väntetider mellan förundersökning, åtal och dom.
Först då kan vi bygga trygghet och solidaritet.och hävda att vi har ett välfärdssamhälle. Vi som skrivit detta är alla socialdemokrater och vi vill uppmana andra inom arbetarrörelsen att engagera sig i dessa frågor.