Vegovågen allt starkare

Piteå2015-04-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler svenska konsumenter inser mjölkens negativa miljö- och hälsoeffekter och efterfrågar mer hållbara och hälsosamma växtbaserade alternativ. Detta innebär en unik möjlighet för svenska mjölkbönder och mejerier att höja sina marginaler och stärka sin konkurrenskraft. Växtbaserade produkter har nämligen potentiellt mycket större marginaler än komjölksbaserade produkter, när man kommer upp i tillräckligt stora volymer.

Detta eftersom produktion av mejeriprodukter från komjölk är ett väldigt ineffektivt sätt att framställa näring. En mjölkko förbränner nästan all den energi hon får i sig för att hålla kroppstemperaturen, upprätthålla kroppsfunktioner och röra sig. För att leva, helt enkelt. En mycket liten del av energin används för att producera mjölk. Även om en mjölkko framför allt matas med vall (gräsblandning) får hon också en stor andel spannmål och det går åt många gånger fler spannmål för att producera en liter komjölk än för att producera en liter växtmjölk direkt från spannmål.

Ett mejeriföretag kan därför efter investeringar mångdubbla produktionen för samma kostnad, om företaget övergår från att tillverka komjölksbaserade produkter till att tillverka spannmålsbaserade produkter. Konsumenterna är vana vid ett visst mjölkpris och är till och med beredda att betala betydligt mer för de hållbara, hälsosamma växtbaserade alternativ som finns på marknaden i dag. Den kraftigt växande svenska marknaden för växtbaserade alternativ till mjölk utgör en perfekt utvecklingsmarknad och ger svenska producenter en unik position att utveckla nya produkter och ta marknadsandelar i andra länder.

Det låter kanske som en dröm att kunna sänka produktionskostnaden till en bråkdel av dagens och samtidigt kunna ta ut ett högre pris. Dessutom på en snabbt växande världsmarknad. Men det är ingen dröm. Det är den faktiska, unika möjlighet som Sveriges mejerier står inför just nu!

Detta är förstås också en möjlighet för mjölkbönder som i dag odlar spannmål för djurfoder att få betydligt högre ekonomisk avkastning från sin odling. Tänk att få slippa den arbetsintensiva mjölkdjurhållningen, samtidigt som man kan sälja sin spannmål till ett rimligt pris och avsätta mark till lönsam bioenergiproduktion. Och öka möjligheterna för hållbara jordbruksmetoder. En unik möjlighet som sagt.

Även vi skattebetalare skulle gynnas genom att vi slipper betala åtminstone en del av dagens omfattande subventioner till animaliesektorn. Produktion av animaliska produkter kan nämligen aldrig få lönsamhet under marknadsmässiga förutsättningar. Att producera mjölk eller andra animalier skulle vara en enorm förlustaffär om inte vi skattebetalare höll industrin under armarna. Växtbaserade alternativ till mjölk kan dock få lönsamhet på marknadsmässiga grunder och lyfta en hel samhällssektor ur vad vi sedan länge accepterat som ett evigt bidragsberoende.

Tyvärr sitter många av våra politiker fast i tänkandet att jordbruket är en bidragssektor och ser denna möjlighet som en kris. Vi hoppas att politikerna tänker ett varv till och ser möjligheten och underlättar för lantbruket och livsmedelssektorn att ta vara på den. Det vore olyckligt om de i stället försökte kväva detta unika tillfälle att skapa en mer ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar jordbrukssektor i sin linda, till exempel genom att sänka dieselskatten för att gynna den ineffektiva komjölksproduktionen.

Men utvecklingen har redan gått för långt för att kunna stoppas och det finns ingen anledning för svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter att vänta på en modern jordbrukspolitik. Allt fler konsumenter väljer växtbaserade mjölkalternativ. Marknaden finns där. Det är bara att ta för sig!

Läs mer om