Jens Sundström och Folkpartiet pläderar i den vårdvalsdebatt som förts mellan landstingsrådet Kent Ögren (S) och Centerns gruppledaren Stefan Tornberg för Centerpartiets sak - mera vårdval, även i landsbygd. Folkpartiet lägger dessutom till att vårdvalet, eller vårdpengen som Sundström kallar den, även borde omfatta sjukhusvård och att alla patienter, oavsett bostadsort, borde ha rätt att med ersättning från landstinget besöka vilken vårdinrättning som helst. Taxibranschen håller garanterat med.
Särskilt intressanta är Folkpartiets idéer för utvidgat vårdval. Man menar tydligen att vem som helst borde ha rätt att lista sig till en sjukhusläkare istället för på vårdcentral och kunna "hoppa över" det i dag tvingande kravet att via vårdcentralsläkare få kontakt med sjukhusspecialist. Det är lätt att föreställa sig hur stora patientgrupper med till exempel diabetes, reumatologiska och neurologiska sjukdomar skulle jubla över möjligheten. Det finns dock en liten hake. Bristen på sjukhusspecialister skulle ännu obönhörligare avslöjas den dag Folkpartiets förslag genomförs.
Bland annat därför är det nödvändigt att Folkpartiet, eller något annat parti, vågar ta upp diskussionen om hur sjukhusvården i stort bör se ut i framtiden. Därför att det spår som i dag gäller är tre sjukhus, Piteå, Kalix och Kiruna, omvandlade till närsjukhus utan några sjukhusspecialister kvar i husen alls. Summan av Folkpartiets utvidgade vårdpeng, vårdvalsreformen och fria resor skulle därför leda till den största taxiboomen någonsin. Alla bilar på vägarna mellan landsbygd och Sunderbyns sjukhus. Det är knappast framgångsvägen för ökat väljarstöd i länets utkanter.
Folkpartiet bör även redovisa sin syn på hur de stora patientgrupperna cancer, stroke och hjärtinfarkt skall tas om hand i framtiden när tre av sjukhusen, för halva länets befolkning, helt saknar läkare med rätt utbildning?