I går lade den rödgröna regeringen fram sin regeringsförklaring. Det som är anmärkningsvärt är att samma regering som säger sig vilja ha fossilfri fordonsflotta och också säger sig ”höja ambitionerna för klimatpolitiken”, är förvånansvärt andefattiga när det gäller den tunga trafiken. Inte med ett ord nämns lastbilar i regeringens viktigaste tal trots att de aviserat allt från vägslitageavgifter till fossilfrihet. Inte heller är förhandlingarna mellan Sverige och EU-kommissionen klara gällande statsstöd för drivmedel som ska gälla redan från årsskiftet.
nVåra medlemmar kör gärna fossilfritt men då är det också viktigt att stora transportköpare såsom kommuner, regioner och andra myndigheter går före och sätter klimatsmarta mål som krav i sina upphandlingar. Här har regeringspartierna mycket makt, eftersom ni är en del av majoritetsstyret i en lång rad svenska kommuner bland annat.
nOm våra medlemmar ska vara med och betala världens högsta drivmedelsskatter, vägslitageavgifter och dessutom bidra till en fossilfri fordonsflotta, så måste regeringen agera med högre hastighet för att också värna de näringspolitiska dimensionerna. Annars kommer utsläppsstatistiken se bra ut men inte verkligheten, eftersom transporterna kommer att göras via andra länders transportörer, vilket det inte förs statistik över.
nEn förutsättning för trafiksäkra, socialt ansvarstagande och miljösmarta tunga fordon är en långsiktig och genomtänkt strategi. Svensk åkerinäring har dörren öppen och bidrar gärna till konstruktiva lösningar till gagn för både näringsliv och miljön.
Svensk åkerinäring behöver fasta, långsiktiga konkurrensneutrala spelregler för drivmedel. Det är mycket svårt att driva åkeriföretag när skatter och därmed kostnader för drivmedel ändras med kort varsel och dessutom flera gånger under ett fordons ekonomiska livslängd. Sverige och Storbritannien är de länder inom EU som har högst dieselskatt för yrkesmässig godstrafik på väg. EU direktivet tillåter att kommersiell trafik har lägre skatt på bränsle än på bränsle som används till övriga fordon och privata bilar.
Regeringen i Sverige måste införa ett system med restitution, en slags återbäring, av energiskatter för yrkesmässiga godstransporter med fordon från 7,5 tons totalvikt. Fordon som tankas i Sverige bör kunna ansöka om restitution och få tillbaka den del av dieselskatten som överstiger EU:s mininivå. Det blir därmed mindre lönsamt att tanka utomlands. För en svensk timmerbil som kör 20 000 mil per år betalas i dag cirka 600 000 kronor i dieselskatter. Lösningen innebär att dieselskatten för timmerbilen blir cirka 380 000 kronor. För fordon som kör styckegods, 20 000 mil per år, betalas dieselskatt på cirka 400 000 kr per år och med förslaget blir skatten 250 000 kronor.
Sveriges Åkeriföretag uppmanar regeringen att tänka om och därmed öka landets tillväxt och konkurrenskraft och samtidigt värna om miljön.