Valets lärdomar och behovet av ny s-politik
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokratin får inte glömma sitt idemässiga ursprung. Vårt parti växte fram som ett folkflertalets alternativ till reaktionär högerpolitik och massfattigdom. I takt med socialdemokratins allt större inflytande har samhällsförhållandena ständigt förbättrats. Detta viktiga faktum får dock inte skymma att vi har kvar häpnadsväckande orättvisor och stora klasskillnader.
Tyvärr är det inte enbart borgerligheten som medverkar till att det finns så stora orättvisor i vårt samhälle. Under socialdemokratiskt regeringsinnehav har hundratusentals människor fått leva i välfärdens skugga. Det är många av de långvarigt sjuka, arbetsskadade, funktionshindrade och arbetslösa för att nu ta några exempel som knappast lever i den bästa av världar. Integrationen har misslyckats på väsentliga punkter och en stor del av de nya svenskarna saknar möjligheter att försörja sig genom eget arbete. Socialdemokraterna gjorde ett stort misstag när det gällde budskapet i årets val. Den gamla socialdemokratiska devisen "Arbete åt alla" glömdes bort. Alliansen utnyttjade förstås detta genom att göra budskapet till sitt eget.
Socialdemokratin kan inte lösa sina problem genom långtgående anpassning till högerpolitiken. Jag tror inte heller att en rörelse mot mitten leder dit vi vill. Vårt parti måste utgöra tyngdpunkten i ett klart vänsteralternativ till den regeringspolitik som i dessa dagar sjösätts. Våra väljare måste kunna se skillnaderna i politiken och kunna välja mellan ett klart högeralternativ och ett klart vänsteralternativ.
I den gångna valrörelsen nonchalerades EU-frågorna. Även socialdemokratiska politiker tycktes glömma bort att 70 procent av det som avhandlas i kommunerna i högsta grad påverkas av EU-beslut. Klara samband existerar mellan vad som händer i kommunerna, landstingen, riksdagen, regeringen, EU-kommissionen och EU-parlamentet.
Vårt parti befinner sig nu i opposition. Detsamma gäller socialisterna i EU-parlamentet. Borgerligheten behärskar flertalet EU-länder. Svensk socialdemokrati måste tillsammans med broder- och systerpartierna i övriga Europa utforma en alleuropeisk vänster- och välfärdspolitik. Denna ska påverka och förhoppningsvis styra utvecklingen inom hela EU. Socialdemokratiska partier kan naturligtvis vinna ett och annat val genom anpassning till borgerlig politik men det leder inte till ett samhälle präglat av full sysselsättning, rättvis fördelning, jämställdhet mellan könen och ekologisk balans.
Mycket har förändrats i vår värld. Det kräver en förnyelse av de politiska metoderna. Strategin ska bygga på vad som måste göras för att åstadkomma delaktighet, social rättvisa, materiell trygghet, mellanfolkligt samarbete och internationell solidaritet.