Vad kommer att hända med Glommersträsk?
Vad händer med högstadiet på Klockarbackeskolan när bun i Arvidsjaur ska spara pengar?
Foto: Göran Westerlund
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Byn har ett livligt föreningsliv som engagerar invånare i alla åldrar, ett knappt trettiotal företag samt nyetableringar och nyanställningar som väntar. Visserligen står en del hus tomma eller används en mindre del av året men samtidigt sker en inflyttning av permanentboende och en uthyrningsförmedling via bygderådet är på gång.
Innan 2008 är över så kommer minst fyra barn att ha fötts i byn detta år och ännu fler barn i förskole- och skolåldern ha flyttat in. Bygderådet, som i princip har en hundraprocentig anslutning, ordnar en gång i månaden välbesökta byutvecklingsmöten, vilka som mest samlat 130 deltagare och samarbetet med blivande Leader Lapland verkar lovande.
Filmen Pokerface, som spelades in före jul på olika platser i Glommersträsk med bybor i alla statistroller, har just visats i Cannes och dessutom köpts för visning av Sveriges Television. I huvudrollerna: Zinat Pirzadeh - som nämner sitt kära Glommersträsk i varje intervju i tidningar, tv och radio - och Allan Svensson. Den gamla biografens scen har redan "återöppnats" för en teaterföreställning och den slutliga renoveringen av Kläppteatern ska påbörjas.
Byn väntar bara på bygglovet för Storälgen, mindre är en mil bort fågelvägen, för att kunna starta ytterligare små och stora projekt och företag i anslutning till Stoor´n. Kontakten med Thorbjörn Holmlund, som medverkade på byutvecklingsmötet i maj, är mycket god.
Förutsättningarna för gruvbrytning är också goda och satsningen på Gallejaur kommer att ge stora spinoff-effekter även i Glommersträsk.
Mycket tyder på att det är just i trakten av Glommersträsk som en stor del av den framtida tillväxten i Arvidsjaur kommer att äga rum, den kick som kommunen nu så väl behöver!
Tillväxtprogrammet för Arvidsjaurs kommun, som fattats i total politisk enighet och ligger som grund för utvecklingsarbetet fram till 2013, ger mycket tydliga signaler: För att skapa en tillväxt i hela kommunen behöver de områden som ligger utanför centralorten insatser för att skapa aktiviteter och nya företag. Det befintliga företagandet behöver en fungerande service på orterna. Detta ur perspektivet att klara personalförsörjning men även upprätthålla nuvarande verksamhet.
Men den 28 maj - ett par veckor innan Arvidsjaur är värd för rikskonferensen "Skola i fokus" med "Möjligheternas skola" som tema, med skolchefen
Magnusson som inledare och just Zinat Pirzadeh som medverkande - så kan barn- och ungdomsnämnden (bun), med Magnusson som tillskyndare, komma att fatta ett beslut som totalt kan rycka undan mattan för byn: att flytta årskurs 7-9 i Parkskolan till tätorten, detta tillsammans med motsvarande klasser i Klockarbackeskolan i Moskosel.
Det vore ett beslut som inte går att missförstå: Arvidsjaurs kommunpolitiker tror inte på det tillväxtprogram som de själva beslutat ska gälla.
Om de egna förtroendevalda själva tappar förtroendet för tillväxtprogrammet redan ett år efter att det trätt i kraft, vem ska då tro på Arvidsjaurs utvecklingsmöjligheter? Om kommunens ledande parti mindre än två år efter valet bryter mot det vallöfte som det gick till val på och samlade röster i byarna med - att bevara byskolorna - vilken trovärdighet har det då?
Vem är villig att satsa en framtid i en by, där kommunen kan rusta ner en så viktig del av samhällsservicen som skolan? En nedrustning som givetvis gör resten av skolan ännu dyrare per elev och därmed ännu mer i farozonen för framtida nedskärningar.
Vilka företag är villiga att etablera sig eller stanna kvar i en by, där det inte finns arbetskraft och där unga generationer inte stannar för att ersätta de äldre? Vem kan driva en livsmedelsaffär i en by utan kundunderlag? Vem vill satsa i en kommun som förlorat tron på sig själv och sin egen utveckling?
Som vi ser det är förslaget om en avveckling av de högsta klasserna i Glommersträsk och Moskosel en symbolfråga. Arvidsjaur har inte råd att inte låta hela kommunen utvecklas, när potentialen för utveckling finns.
Men en sak torde vara säker: Vår granne Zinat kommer säkert inte att sakna uppslag för sin "standup" på "Skola i fokus". Om förslaget om nedläggning av år 7-9 går igenom i BUN den 28 maj, så ligger "Möjligheternas skola" inte längre i Arvidsjaur!