Vad kan vi lära oss av krisen ?

Piteå2009-08-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den globala kris som sveper fram över en värld som med tillväxt som mål och pengar som medel utvecklar samhällen i ett tempo som nu håller på att gå och på sina håll gått över styr. Sanningen börjar komma fram i media och det är bra. Kriser startar av olika skäl i olika delar av världen och får konsekvenser där de startar, lokalt, men även med spridningseffekter till andra delar av världen. Vi lever i dag i en globaliserad värld och är mer sårbara när en kris startar, oberoende av var. Vi kan själva inte påverka det förlopp som sedan följer, annat än marginellt skydda oss efter bästa förmåga. Den globala ekonomiska modellen har även bidragit till att fler nationer världen över tillämpar i princip likartade system. Efterkrigstidens dominerande ekonomi USA sätter ofta dagordningen för händelsernas utveckling.
Många, ja de flesta anser nu att det som bara för några år sedan hyllades nu är en av de bidragande orsakerna till den kris världen är i och att den startade med USA som draglok. Det var en övergång från en ekonomi med filosofin att spara först och producera med förnuft till att konsumera friskt (överkonsumtion) med lånade pengar.

En tillväxtdoktrin som hela världen strävade efter. Mycket av de problem vi idag ser är en konsekvens av detta. Allt för fria och regellösa samt för dåligt kontrollerade handlingar i en global marknad har resulterat i att världen hamnat i en besvärlig situation. Är det hållbart om nu den outvecklade världen ska gå samma väg?
När varningarna efterhand började komma, ville "man", (diffust begrepp, men får generalisera ett samhälle som under- och medvetet tillåtit den här typen av företeelser i sina system) inte seriöst ta problem- och hotbilderna på allvar från de få som försökte väcka debatt och varna för konsekvenserna av den förda politiken.

Konspiratoriskt kan man misstänka att allt för många såg nog chanserna att berika sig kortsiktigt av dessa system. Dock visade det sig vara ohållbart och skapade obalanser som riskerade haveri i hela samhällssystem, vilket vi är på god väg in i om det fortsätter med till exempel tillgångsvärdesexpansion utan begränsning, kreditexpansioner med villkor utan tillräckliga krav och kontroller.
Problemet med lösningarna av en kris med denna dignitet är att nuvarande ledarskap, på grund av olika skäl är låsta i tankebanor som leder in på lösningar inom ramen för nuvarande samhällssystem.

Innan de framtida samhällena finner de framtida lösningarna måste man våga ifrågasätta grundläggande mekanismer för nuvarande system om de verkligen ska skapa förutsättningar till en bättre värld. Det ansvaret, och de förväntningarna bör man ha på världens ledare alla kategorier. Det handlar mycket om att våga överge nuvarande tankebanor och bana väg för helt nya samhällssystem.
Anser man att nuvarande globala system inte uppfyller de bästa kraven/möjligheterna man kan ställa på ett framtida hållbart samhälle, ja, då måste man vara beredd att förändra. Då måste även tillväxtdoktriner, global handel med mera, våga ifrågasättas. Då måste nuvarande ekonomiska incitament våga ifrågasättas. Då måste kunskapsbaserad närhetsprincip, miljö, ekologi etcetera våga prioriteras för en framtida hållbar modell.
Läs mer om