Jag har tidigare skrivit om den nya värld, som öppnades för mig, när min Kerstin fick en kraftig stroke i maj 2014. Den 2 juli 2014 skrevs Kerstin ut från sjukhuset och flyttade in på Källbo. Jag vistades där, så mycket jag kunde, bland annat sov jag där. Personalen konstaterade, att jag slog besöksrekord. Ganska snart upptäckte jag, att personalen var underbemannad, i synnerhet dagtid lördag till söndag. Jag har en halv kasse med insändare och artiklar om bemanningen på äldreboendena i Piteå. Det är både personal och anhöriga, som skriver.
Endast vid katastrofer, exempelvis fall ut genom fönster, kommenteras insändarna av politiker. Jag har för övrigt samma erfarenhet av överförmyndarnämnden angående diskriminering av äldre. Om insändaren inte kommenteras, hamnar den i glömskans djup.
Jag valde att i stället lägga ett medborgarförslag. Ett sådant ska behandlas av kommunalfullmäktige. Jag har rätt att yttra mig, när det behandlas och fullmäktige beslutar i ärendet eller överlämnar det till lämplig nämnd för beslut. Medborgarförslag hamnar alltså inte i glömskans djup. Jag undersökte också, om någon hade lagt ett förslag i ämnet, vilket inte var fallet. All information om medborgarförslag finns att hämta på nätet. Det finns ingen åldersdiskriminering heller för att lägga förslag. Man får tydligen vara äldre än 75 år för att lägga förslag.
Bakgrunden till förslaget:
1. Förslaget skrevs i juli 2014. Förhållandena kan ha förändrats, förhoppningsvis till det bättre.
2. På Källbo fanns då tre "hus" med cirka 70 boenden. I varje hus tjänstgjorde en personal. Dessutom fanns en "springare", som hjälpte till, där behoven var störst.
Jag undersökte ett privat äldreboende i Stockholm. Där var det fem personal på 20 boenden dygnet runt. Överfört till Piteå skulle Källbo ha haft cirka 17 personal i stället för fyra. De, som bodde där, betalade givetvis för den mycket högre servicen.
Mitt förslag: Höj personaltätheten på äldreboendena under lördag till söndag, helger, till samma nivå som måndag till fredag. Min kommentar: Redan måndag till fredag är personaltätheten för låg. Personalen gör ett fantastiskt arbete utifrån förutsättningarna.
Tidsschema: 17 juli 2014 stämplades mitt förslag in på kommunkansliet. 20 oktober 2014 rapporterades det vid kommunfullmäktiges sammanträde. Fullmäktige beslutade att överlåta förslaget till socialnämnden för beslut.
Kommentar: I skrivelse från kommunkansliet meddelades
natt jag ska få en inbjudan till sammanträdet, när svaret skall fastställas.
natt jag ska få delta i debatten före beslutet.
Efter sju månader har jag inte hört ett ljud. Enligt informationen ska ett beslut fattas inom ett år. Den som lever får se.
Fredagen före valet fanns socialnämnden vid socialdemokraternas valstuga. Jag gick dit och träffade socialnämndens ordförande, Agnetha Eriksson. Jag passade på att ställa frågan om bemanningen, som jag har beskrivit här ovan. Ordföranden sa, att det berodde på schemaläggningen. Till saken hör att jag har varit expert på manuell schemaläggning av stora scheman, typ högstadium. Jag ledde också kurser i den typen av schemaläggning. Ofta, när tjänstemän eller politiker ger sådana svar, som ordföranden gav, räknar de med att frågeställaren är nöjd. I det här fallet blev det en diskussion från min sida, eftersom jag behärskade ämnet.
Jag har på intet sätt tagit del av eller lagt mig i schemaläggningen på Källbo. Den sköts säkert med den äran av Peter och Marina utan hjälp av mig eller ordföranden. Diskussionen slutade med, att ordföranden gav det enkla svaret, att det inte fanns tillräckligt med ekonomiska resurser till en utökad bemanning. Jag antar, att det möjligen blir svaret på mitt medborgarförslag. Om däremot nämnden börjar prata om schemaläggning, då kommer jag ut på banan igen.
(SVAR DIREKT) Vi uppskattar ditt engagemang för äldreomsorgen. Ditt medborgarförslag om höjd personaltäthet på äldreboendena under lördag till söndag, helger, har kommit till socialnämnden för beslut. Det kommer att behandlas i socialnämnden den 19 augusti. Du kommer att erbjudas möjlighet att delta när ärendet behandlas. Vi ber om ursäkt för att behandlingen av medborgarförslaget dragit ut på tiden och behandlas först i augusti.