Utplåna mäns våld

Piteå2015-05-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn är Sveriges allvarligaste samhällsproblem. Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, verksamhetsstatistik för 2014 offentliggörs i veckan och visar en ökning av antalet stödinsatser med 38 procent. Kvinno- och tjejjouren Pärlan i Älvsbyn utförde under året 93 stödinsatser för tjejer och kvinnor.

Till vår ideella jour kvinno- och tjejjouren Pärlan kan kvinnan eller tjejen alltid komma utan motprestation och utan att bli ifrågasatt. Detta är viktigt eftersom många som utsätts för mäns våld är rädda för att ”alla ska få veta” – för vad händer då med barnen, med husdjuren, med jobbet, ekonomin och det sociala livet? Det unika med jourrörelsen, jämfört med andra aktörer som polisen eller socialtjänst, är att vi väljer att alltid stå på kvinnors sida och att kvinnor har rätt till anonymitet.

Men vi kan inte fortsätta vara ensamma som experter. Kvinnojoursrörelsen startade i mitten av sjuttiotalet och tjejjoursrörelsen 20 år senare, bägge som en reaktion på ett konkret samhällsproblem – mäns våld mot tjejer, kvinnor och deras barn. Behovet av stöd är lika stort i dag som för fyra decennier sedan och samhällskostnaden för mäns våld mot kvinnor beräknas till över 4,5 miljarder kronor varje år.

Kunskap om mäns våld mot kvinnor måste därför finnas med i den obligatorisk grundutbildning inom skola, sjukvård och socialtjänst och alla andra yrkeskategorier som kommer i kontakt med kvinnor, tjejer och barn som utsätts för mäns våld. För vi vet att kunskap ger ett bättre bemötande av brottsoffret, och att detta kommer att göra att flera kan ta steget ur en relation med våld.

I fjol var vi 36 medlemmar i kvinno- och tjejjouren Pärlan, och vi hoppas bli fler i år. Nationellt och internationellt är kvinnojoursrörelsen och tjejjoursrörelsen en rörelse på frammarsch. Till oss är alla kvinnor och tjejer välkomna att söka stöd som känner en rädsla för sin partner, en familjemedlem eller annan person. Till oss är kvinnor och tjejer välkomna att engagera sig för kvinnor och tjejers rättigheter.

Tillsammans kan vi utplåna mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn.

Läs mer om