Utöka sexköpslagen

Piteå2015-03-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt fler parlament i världen tittar på Sverige och vår "sexköpslag" för att kunna införa liknande i sina länder. Den antogs 1999 efter ett stort lobbyarbete från inte minst S-kvinnor och Margareta Winberg och Sverige var först i världen. Plötsligt dyker RFSU upp och ifrågasätter dess existens, man blir häpen. Även om de inte i klartext säger att det är rätt att köpa sexuella tjänster så blir det ju innebörden. Tydligen kan man inte ta något för givet, när det gäller kvinnors rättigheter.

Socialdemokraterna tog på sin partikongress 1997 beslutet att kriminalisera sexköp. Och sedan 1999 är det förbjudet, man kan dömas till böter eller fängelse upp till sex månader för brottet. Om den som säljer sex är under 18 år blir straffet hårdare för köparen. Däremot är det inte förbjudet att sälja sex i Sverige, detta bland annat för att den prostituerade ska ha möjlighet att söka hjälp att komma bort ifrån prostitutionen.

Köparen har möjlighet att välja att inte köpa sexuella tjänster. Den prostituerade, som ofta kommer från marginaliserade grupper i samhället, har inte denna valmöjlighet. Det är inte rimligt att ännu mera skuldbelägga oftast en kvinna för en handling som utförs av mannen på hans begäran. Det är efterfrågan som primärt upprätthåller prostitutionen, utan efterfrågan ingen prostitution.

Sedan 1999 har anmälda brott varierat, men bara i Stockholm beräknade man en omsättning av 400 miljoner 2013. Jari Kuosmanen, filosofie doktor och lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet visade i en undersökning år 1996, alltså innan lagen kom till, att 14 procent av de svenska männen köpte sex. År 2008 var siffran nere i åtta procent. Det har alltså skett en rejäl minskning av köp sedan sexköplagen kom. Polis och socialarbetare anser att sexköplagen har betytt mycket både för arbetet mot människohandel och prostitution i Sverige. Polisen har nu större möjligheter än tidigare att ingripa.

Norge förbjöd köp av sexuella tjänster senare, den 1 januari 2009, efter att ha studerat vår lagstiftning. Men Norge gick längre än Sverige. Norge förbjuder norska medborgare att köpa sexuella tjänster även i utlandet, vilket innebär att man inte kan åka till exempelvis Thailand och köpa sex utan att bli straffad, det kan du däremot som svensk, rent lagligt, om inte den som säljer sex är under 18 år.

Prostitution är en del av det sexualiserade våldet och ett uttryck för de ojämlika maktförhållandena mellan kvinnor och män. Det är ett brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna S-kvinnor Norrbotten vill liksom Norge gjort, gå längre i den svenska lagstiftningen så att den gäller även vid köp utomlands, eftersom många av de svenska männen köper sex utomlands. Vi uppmanar RFSU att följa de rapporter som forskning och de myndigheter som arbetar mot prostitution ger ut, innan ni går ut med sådana usla förslag.

Läs mer om