Upphovsrätten berör allmänheten

Piteå2006-06-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Förra veckan hölls ett möte i Luleå om upphovsrätt och demokrati, där företrädare för Svenska journalistförbundet medverkade tillsammans med författaren Bengt Pohjanen och Tomas Bresky från Sverige Television. Om detta har det inte stått en rad i lokaltidningarna, troligen på grund av att journalister inte vill komma dragandes med sina egna problem och bekymmer i spalterna. Men, faktum är, att upphovsrätten är en fråga, som i allra högsta grad även berör allmänheten.

Inom medievärlden, på journalistområdet och andra kulturområden i Sverige och globalt är upphovsrätten just nu den mest politiskt och ekonomiskt glödheta frågan. Upphovsrätten är en individuell rättighet som innebär att en journalist i dag kan påverka hur hans eller henne material används. Detta är viktigt till exempel för att läsare och intervjuade ska kunna lita på att de inte hamnar i andra medier än dem som de uttalat sig för. Denna upphovsrätt är nu hotad till följd av en ökad kommersialisering inom medieområdet.



Tidningsutgivarna i Sverige vill att journalisterna inte längre ska ha ens en del av upphovsrätten till sina artiklar och foton. De tycker att det journalistiska materialet är jämställt med vilken vara som helst som produceras inom ett företag och att ägaren ska ha rätt att sälja den vidare eller ge bort den utan fotografens eller skribentens samtycke och utan ersättning.

Detta får konsekvenser inte bara för journalisterna och journalistiken, utan även för dem som låter sig intervjuas. Och alla de som läser tidningar. Journalisten har inte längre makt över det hon/han skriver eller avbildar. Artiklar kan skrivas om hur som helst, utan att vare sig journalisten eller den som låtit sig intervjuas har någon möjlighet att förhindra detta. Artikeln kan sedan spridas till alla tänkbara publikationer, både i Sverige och till utlandet.



Tanken är att texter ska kunna bytas mellan tidningar och andra publikationer. Ägarna menar att det är enda sättet för att mediebranschen ska kunna utvecklas. Blir detta verklighet får det dramatiska konsekvenser. Förutom att kontrollen över journalistiken försvinner från journalisterna, kommer läsarna att få mindre utbud. Samma artiklar kommer att förekomma i en mängd olika publikationer. I och med att artiklar kan återanvändas helt okontrollerat, kommer färre journalister att få arbete. Det betyder färre journalister som kan utför kvalificerad och grävande journalistik.

En demokrati förutsätter att medborgarna är välinformerade och kan hämta information från många olika källor och sedan dra sina egna slutsatser. Om upphovsrätten går förlorad, kommer mångfalden att försvinna. Därmed är upphovsrätten livsviktig för demokratin. God journalistik ska finnas för alla i ett land, inte bara för en välbärgad elit som har råd att köpa elitmedier.

Arne König,

Vice ordförande i Journalistförbundet

Eva Ekelöf och Annika Rydman,

Projektledare i Journalistförbundets upphovsrättskampanj

Karina Sundkvist,

Ordförande i Journalistklubben
på Piteå-Tidningen

Ulrika Vallgårda,

Ordförande i Journalistförbundets
frilansklubb i Norrbotten

Per Pettersson,

Fotograf, Luleå

Anna Torgnysdotter,

Radiojournalist och ordförande
i Norrbottens Journalistdistrikt

Roland S Lundström,

Fotograf och klubbordförande Norrbottens-Kuriren
Läs mer om