Tydliga skiljelinjer mellan partierna

Piteå2006-04-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
E Höstens val kommer att bli ett val mellan två tydliga alternativ. Den politiska högern, med moderaterna i spetsen, vill se en arbetsmarknad där den starke vinner och den svage får sälja sig för en låg lön. Det recept som högern har för att bekämpa arbetslösheten är sänkta ersättningsnivåer för dem som redan är, eller riskerar att bli, arbetslösa. Frågan man måste ställa sig är hur blir det fler jobb på grund av det? På vilket sätt kommer vi att få se fler platsannonser i våra tidningar om de som redan har det svårt får det ännu sämre?



Samma recept skrivs ut för att råda bot på de höga sjuktal vi har i Sverige idag. För dem som på grund av sjukdom, eller arbetsskada, inte kan utföra sitt arbete utan måste få sjukersättning skall ersättningen sänkas. Är det någon som tror att man blir frisk av det?



Valet i september är mer än ett val mellan olika partier, det är ett val om hur vi vill att Sverige ska se ut i framtiden. Vill vi se ett Sverige där vi alla hjälps åt eller ett Sverige där var och en sköter sig själv?



Den moderatledda borgerligheten kallar sig ett alternativ för framtiden. För oss som vill ha en trygg framtid för människor i Sverige är det inte ett alternativ vi kan förorda. De förslag de har lanserat bygger främst på att försämra i trygghetssystemen och göra det sämre för dem som redan har det svårt. Högerns förslag innebär också att finansieringen av den offentliga sektorn undergrävs och därmed att den offentliga verksamheten riskerar att raseras.



Den borgerliga högern står för en politik där privatiseringar ses som ett självändamål. Moderaternas Fredrik Reinfeldt har flera gånger uttalat att hans ambition är att en stor del av den verksamhet som i dag drivs i offentlig regi ska föras över till privata intressen. För oss som socialdemokrater är den inställningen skrämmande. Verksamhet inom offentlig sektor bedrivs med skattemedel och skall tillförsäkras alla på lika villkor. Varenda skattekrona ska användas för att bedriva så bra verksamhet som möjligt, inte till att generera vinst till ett företag.



De plusjobb som vi införde i och med senaste statsbudgeten innebär en kraftig förstärkning av den offentliga sektorn. Nu kan exempelvis äldreboendet erbjuda de boende lite extra omsorg. Äldre personer kan få extra hjälp i hemmet. Tanken med plusjobben är, precis som det låter, att erbjuda det lilla extra i den offentliga servicen, till dem som är i störst behov. Det innebär att plusjobben inte ska ersätta redan befintliga tjänster, de ska utgöra en utökning.



Plusjobben är en satsning som öppnar upp arbetsmarknaden för en stor grupp människor som har gått utan jobb en längre tid. Dessa personer får nu chansen att komma in på arbetsmarknaden och utföra meningsfulla arbetsuppgifter. Att på detta sätt förbättra, exempelvis inom äldreomsorgen, är inte bara en förstärkning för personal och boende. Det är viktigt för den som är arbetslös att på nytt få möjlighet att komma in i en social samvaro, och känna sig efterfrågad, på en arbetsplats.



En viktig utmaning inför framtiden är att skapa förutsättningar för att den offentliga sektorn ska vara en attraktiv arbetsplats. Som vi kunnat konstatera ökar hela tiden behovet av offentlig service och därmed också behovet av kompetent och engagerad personal. De som i dag jobbar inom de offentliga verksamheterna gör ett fantastiskt jobb. Vårt gemensamma ansvar ligger i att även framtiden ska erbjuda en offentlig sektor med hög kvalitet.



Läs mer om