Tolv av fjorton kommuner saknar strategi för Grön IT

Piteå2012-09-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tolv av 14 kommuner i Norrbottens län saknar en strategi för Grön IT. Det visar tidningen Miljöaktuellts senaste rankning "Sveriges Miljöbästa kommun 2012". Det innebär onödig miljöpåverkan och slöseri med kommunernas resurser. Vi står inför stora klimat- och miljöutmaningar, globalt, nationellt och kommunalt. Åtta av tio kommuner har egna klimatmål. Det är bra. Men lika många, åtta av tio, saknar en strategi för Grön IT. Det senare är direkt beklämmande.

Frånvaron av strategier för Grön IT innebär att Sveriges kommuner varje år går miste om sju miljarder kronor i potentiella besparingar - och får svårare att nå sina klimatmål. Det visar en aktuell studie, finansierad av bland annat IBM. Beräkningen baseras inte på optimistiska antaganden, utan på faktiska besparingar som såväl stora som små kommuner har gjort. Det som krävs är att kommunerna lär av varandra och använder befintlig teknik.

Kommuner bör välja IT med låg energiförbrukning och ersätta stationära datorer med bärbara eller "tunna klienter". På bara ett år kan kommunerna spara minst 700 miljoner, genom att utnyttja befintliga resurser mer effektivt och med enkla åtgärder som att utnyttja dubbelsidiga utskrifter och energisparlägen. Men den riktigt stora potentialen ligger ute i kärnverksamheten. Det är när Grön IT används inom exempelvis hemtjänsten som de stora miljö- och effektivitetsvinsterna görs. Kommunerna kan spara minst fyra miljarder kronor om året om de använder Grön IT strategiskt, exempelvis inom anhörigvård, fastighetsstyrning, ruttoptimering av hemtjänstresor och effektivisering av administrativa rutiner.

Kommuner som offensivt utnyttjat IT i sin verksamhet har minskat miljöbelastningen avsevärt genom till exempel minskat resande, bättre planering, bättre lokal- och kapacitetsutnyttjande samt strikta miljökrav på sina leverantörer.

Vi har tre tips till de kommuner som i dag saknar en strategi för Grön IT:

 Kartlägg potentialen. Ska satsningen ge bästa effekt per investerad skattekrona måste nuläget analyseras och en strategi för Grön IT tas fram. Läs på om hur andra kommuner och statliga myndigheter gjort och lär av de bästa.

 Tänk på helheten. Kommuner som satsat framgångsrikt på Grön IT har tänkt på helheten i verksamheten. En teknisk investering i sig är sällan tillräcklig, utan behöver kompletteras med utbildning och anpassningar av teknik och arbetssätt.

 Gör Grön IT till ett gemensamt projekt. Ska satsningen på Grön IT få full effekt ute i verksamheten, utanför IT- och miljöenheten, krävs hängrännor mellan stuprören i organisationen. Politiker och kommunledning måste dra åt samma håll och förvaltningarna samarbeta.

I år var det första gången som frågan om Grön IT ställdes i MiljöAktuellts undersökning. Nästa gång undersökningen genomförs, om drygt ett år, hoppas vi att majoriteten av kommunernas svar blir ett helt annat - för såväl miljöns som skattebetalarnas skull!

Läs mer om