Tillväxtkontoret gör ett bra jobb

Piteå2006-02-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Under lång tid har ord som tillväxt- och näringslivspolitik varit heta samtalsämnen bland företagare och personer som jobbar med att utveckla samhället. Arbetet sker många gånger i det tysta och många människor som är inblandade i dessa processer får aldrig komma till tals, vare sig i media eller i andra offentliga sammanhang.



Det finns inga enkla svar på hur man skapar tillväxt, som i sin tur genererar inkomster till stat och kommun, som i sin tur används till att bygga ut vår sociala välfärd såsom vård, skola och omsorg. Alla har mer eller mindre sin egen hemsnickrade modell över hur man ska göra, men i sanningens namn så är det ju ändå bättre att många gör lite grann än att ingen gör någonting. Det bästa vore naturligtvis om alla gjorde mycket, men den mognaden och hungern finns nog inte ännu i samhället och troligtvis mindre häruppe i norr eftersom vi har levt ganska tryggt på våra basindustrier historiskt sett. Att det nu kan skönjas en huggsexa om vem som gör mest och har bästa recepten på tillväxt är kanske därför inte så konstigt.

Efter det reportage som fanns att läsa i PT nyligen, där vår projektledare Mikael Sköllermark uttalade sig kritiskt om kommunens tillväxtkontor, har det kommit väldigt många reaktioner - både positiva och negativa. Reaktionerna speglar det mångfacetterade samhälle som vi lever i och som jag anser vara en bra grogrund för fortsatt debatt och utveckling. Företagarnas styrelse ställer sig dock inte bakom den kritik som riktas mot tjänstemännen på tillväxtkontoret. De sköter sina arbeten på ett utomordentligt sätt och vårt samarbete är mycket gott, vilket jag hoppas att det även fortsättningsvis kan vara.



Vi vet att aktivitetsnivån är hög på tillväxtkontoret, att man jobbar för fullt för att skapa förutsättningar för ett bra företagande i Piteå kommun. Däremot är det fullt rimligt att exempelvis en organisation som Företagarna ska vara kritiska och granska kommunens (inte bara tillväxtkontorets) arbete i näringspolitiska frågor. Många gånger tycker vi att arbetet går för sakta och andra gånger kan vi tycka att man jobbar med fel saker på kommunal nivå. Detta är inte samma sak som att man inte gör någonting, utan istället en fråga om vilka frågor man prioriterar. Ytterst handlar det om ideologiska skillnader.

Det är vår uppgift att i näringslivsrelaterade frågor fungera som blåslampa på beslutsfattare och myndigheter. Det är kommunens och tillväxtkontorets skyldighet att underlätta företagandet så mycket att det ska kännas så enkelt som möjligt att äga och driva företag i vår kommun, oavsett man är ensamföretagare eller ett stort företag med flera hundra anställda. Där tycker vi från Företagarna att det finns mycket mer att göra även om man gör väldigt många bra saker redan i dag. Engagemanget med travbanan är ett lysande exempel på tillväxtkontorets förträfflighet. Arbetet med tillväxtråden däremot tycker vi tar för stort engagemang och inte hittills gett den utdelning vi förväntat oss.



I slutändan är det oftast politik bakom alla beslut och därför är det så viktigt att våra styrande politiker ger kommunens tjänstemän så bra förutsättningar som möjligt att bedriva det arbete som jag vet att man vill bedriva, men ibland av politiska skäl inte kan. Därför har vi inom Företagarna inbjudit alla politiska partier till en rad olika träffar under våren för att förklara sin politik om de får makten i kommunhuset.

Tyvärr har intresset från politikerhåll varit förvånansvärt svagt och långsamt - det är än så länge endast tre partier som har hörsammat vår inbjudan! Saknas glöden och engagemanget? Är valet redan uppgjort eller hur ska vi tolka tystnaden? Är inte företagare någon intressant väljargrupp? Lite uppfriskande debatt skulle göra Piteå gott, och där ingår också självkritik för alla parter - även om vi tror oss veta att vi är bäst i Piteå! Med det sträcker vi ut handen för ett fortsatt och utvecklande samarbete tillsammans med näringspolitiska intressenter, tillväxtkontoret och andra enheter i kommunen.

Läs mer om