Tänk efter före
Vilken syn man har om hur samhället skall organiseras blir valets huvudfråga anser Torsten W Persson och uppmanar väljarna att tänka efter före, för den 20 september är det för sent.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tyvärr besannades mina farhågor. Under de snart fyra borgerliga regeringsåren har vi fått ett splittrat och mer orättvist samhälle. De talade om fler jobb och mindre utanförskap. I dag är fler "utanför" och antalet arbetslösa är fler. De talar om att slå vakt om "välfärdens kärna". Brister i välfärden fanns även före de borgerligas tillträde, men nu håller man på att urholka välfärdspolitiken. De sociala skyddsnät som var en trygghet vid sjukdom, arbetslöshet eller handikapp fungerar inte längre. Det är tragiskt och skapar oro och vånda hos de som drabbas.
De ansvariga skyller på den finansiella krisen, samtidigt som man säger att Sverige klarat sig bättre än flertalet andra länder tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik. Förklaringen är, att den borgerliga regeringen vid sitt tillträde 2006 övertog ett Sverige med urstarka statliga finanser och stora överskott i ekonomin. I dag efter snart fyra år är det tvärtom. Nu tvingas man låna för att klara utgifterna. Det paradoxala är, att under den här tiden är det många som har fått mer medan de som tidigare levde under knapphetens kalla stjärna har fått det ännu sämre, precis som jag befarade för fyra år sedan.
Varför har det blivit så? Jo, därför att de borgerliga partierna vill ha ett annat samhälle än vad vi socialdemokrater vill. Jag vill erinra om Fredrik Reinfeldts uttalande om att "svenska folket lider av välfärdsnoja" eller Maud Olofssons uttalande om att, vi måste komma bort från "Sossefieringen" av samhällsdebatten, det vill säga, att den socialdemokratiska uppfattningen om välfärdssamhälle och välfärdspolitik allt för mycket dominerat samhällsdebatten.
Nu är det Moderaterna som styr och tyvärr uppbackad av Centerpartiet. Kristdemokrater med sitt så kallade sociala patos ligger lågt, men även Folkpartiet, inte ens de folkpartister som kallar sig socialliberaler reagerar på det som nu sker.
Politikens uppgift är att skapa det goda samhället. Ett samhälle som är rättvist och där medborgarna kan leva i trygghet i livets olika skiften. Sådana vackra ord är lätta att formulera och skriva ned, men betydligt svårare om att omsätta i praktiskt- politiska åtgärder.
Men det är politikens uppgift. Den måste grunda sig på värderingar, antingen om ett solidariskt samhälle där vi gemensamt är beredda att hjälpa varandra - eller ett mera marknadsliberalt samhälle där den enskilde individen får lita till sig själv. Det förra innebär med nödvändighet högre skatter för att finansiera den generella välfärden, det senare sannolikt lägre skatter, men där välfärdsanordningarna i stor utsträckning betalas av den enskilde själv i form av egenavgifter.
Det är en fråga om vilken syn man har om hur samhället skall organiseras. Det blir valets huvudfråga. Vilket samhälle vill vi ha? Därför gäller rubriken ovan "Tänk efter före - den 20 september är det för sent". Du som är anhängare av ett rättvist, solidariskt och schysst samhälle, gör något - ta kontakt med närmaste S-förening och gå in som medlem så blir vi fler som tillsammans kan ändra på det som vi tycker är fel.