Vi vill ta makten över maten som serveras på våra skolor och äldreboenden. Centerpartiet vill att maten ska upphandlas småskaligt och miljövänligt. För att ta ett helhetsgrepp om maten, behövs en särskilt kostpolicy enligt vår mening. En kostpolicy som uttalar hur kommunen ser på kosten och dess betydelse ur många olika vinklar. Vi har därför lagt motioner och en interpellation som handlar om kommunens livsmedel. Det är glädjande att Piteå-Tidningen intresserat sig för ämnet och att medborgarna reagerat genom insändare.
Vid behandling av motioner i senaste fullmäktige, har teknik- och servicenämndens ordförande Christer Lindström (S) respektive vice ordförande Lena Vikberg (S) sagt att det inte behövs fler åtgärder. Nämndens riktlinjer räcker och följer klimat- och energiplanen, säger man.
Det kan snabbt konstateras att så inte är fallet. Tvärtom går nämnden åt fel håll, eftersom andelen ekologiska varor sjunkit till sju procent 2013 fast fullmäktige beslutat att kommunen 2014 ska uppnå en andel av 20 procent ekologiska varor. Inköpen av halalslaktad kyckling visar tydligt på behovet av en övergripande policy.
När det gäller lokalproducerade varor är det lika illa. I fullmäktiges plan sägs att andelen lokalproducerade varor ska uppgå till 30 procent 2014. År 2012 var den andelen 20 procent och för 2013 har inga siffror presenterats. Centerpartiet ville att upphandlingen skulle delas upp i flera varukorgar (inte några få) för att öppna upp för mindre anbudsgivare att lämna anbud.
I Sverige har vi av tradition värnat om husdjurens bästa, vilket resulterat i att vi har EU:s strängaste djurskyddslagstiftning. Svenska djurägare får till exempel inte slakta djur utan bedövning, inte transportera slaktdjur längre än ett visst antal timmar, regelmässigt blanda antibiotika i foder, klippa näbben på höns, kupera knorr på gris, binda upp suggor och så vidare. För oss är det naturligt att behandla djuren väl under deras levnad för att sedan på ett godtagbart sätt efter bedövning slakta de djur som ska bli till mat på vår tallrik.
För djurägaren innebär det svenska djurskyddet ökade kostnader, bland annat för krav på större ytor för kalvar, höns och svin kräver större och därmed dyrare byggnader. Trots att vi i Sverige har bestämt att det är denna nivå vi vill ha på djurskyddet, så ställs inte det kravet regelmässigt när kommuner och landsting upphandlar mat till skolor, äldreboenden med mera. Det innebär att våra barn, sjuka och äldre ofta får äta utländsk mat från djur fötts upp enligt andra principer och därmed är billiga som livsmedel. För oss i Centerpartiet är det självklart att vid upphandling ställa villkoret att animaliska produkter ska uppfylla särskilt uppräknade krav som ingår i svensk djurskyddslagstiftning. Det är dags att de offentliga slutar upp med dubbelmoralen och börjar upphandla enligt de krav vi ställer på inhemsk produktion!