Jonas Norberg och Monica Engström påstår den 29 september i Piteå-Tidningen att LRF motverkar FN:s rekommendationer att världen behöver minska köttkonsumtionen. Sanningen är att vi anser det vara upp till konsumenterna att ta ställning till hur mycket kött de vill äta, och ingenting som vi varken har åsikter om eller försöker påverka. Däremot har vi åsikter om att konsumenten bör välja det svenska köttet, av en mängd skäl.
I Sverige har vi har hög livsmedelsäkerhet, ett unikt djurskydd och ett jordbruk där miljön står i centrum. Svenska livsmedel innehåller mycket sällan rester av bekämpningsmedel, läkemedel eller andra främmande ämnen. Sverige har ett av världens bästa salmonellalägen. Svenskt kött, svensk kyckling och svenska ägg är i stort sett fria från salmonella. Risken för BSE i Sverige är så pass liten att man kan bortse från den. Den svenska djurskyddslagstiftningen är en av de mest omfattande i världen. Utöver detta finns frivilliga djuromsorgsprogram. I Sverige är det en självklarhet att inte slakta djur utan föregående bedövning. Genom den svenska uppfödningsformen står Sverige sig bra i internationell jämförelse.
Dessutom är svenskt kött, tvärtemot vad debattörerna skriver, mycket mer klimatsmart än kött från många andra länder. Och då pratar vi inte om transportdelen, i flera rapporter slås fast att svensk nötköttsproduktion ligger lågt i internationella jämförelser över hur mycket utsläpp den genererar. Dessa siffror räknar inte in effekter av avskogning, vilket ökar framförallt sojabaserad uppfödning ännu mer. I den svenska produktionen av nötkött står vallfodret för den huvudsakliga delen av kornas och kvigornas foderintag under stallperioden och är mycket viktig i foderstaten även till tjurar.
Man ska inte heller glömma bort framför allt nötköttets positiva effekter för klimatet, i form av att upprätthålla biologisk mångfald. Detta är något som vissa forskare identifierar som den mest akuta frågan för klimatet. Betande nötdjur bidrar även till att bibehålla öppna landskap - något som jag utgår ifrån att debattörerna också vill ha? Svenska kor betar till stor del på marker som inte går att använda till annan matproduktion. I Sydamerika skövlas regnskogen för att skapa betesmarker för köttdjuren.
När ni ondgör er över att "staten kraftigt subventionerar priser på kött" vet jag inte vad för subventioner ni menar. Om ni syftar på jordbrukspolitiken och de stöd och miljöersättningar som följer med den, så är dessa ett sätt att både klara konkurrensen gentemot områden som tar mindre hänsyn till klimat, miljö och djuromsorg och att steg för steg arbeta vidare med att göra det europeiska jordbruket mer hållbart.
Köttfri måndag säger ni. Jag säger att det inte är rimligt, det är snarare helt befängt, att föreslå detta utan att samtidigt förorda en minskning av det som vi människor faktiskt överkonsumerar - såsom kläder, flygresor och godis.