Storsatsning på datorer i skolan
"Undervisning och kunskap ges högsta prioritet. Då behövs en ordentlig datorsatsning", skriver Lage Hortlund (M), Nils Dahlbäck (FP), Andreas Nilsson (C ) och Gudrun Berglund (KD) i ett debattinlägg.
Foto: Naokazu Oinuma
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Lika möjligheter för alla elever dessutom. Därför vill vi att skolan tillhandahåller datorer. Elva miljoner kronor satsar vi på detta nästa år för att sedan gå nedåt i åldrarna. Vi tror på modellen med dator till varje elev framför de mycket kostsamma it-lösningar som föreslagits från tjänstemannahåll och som inte räcker långt.
Undervisningsnyttan måste vara vår ledstjärna, inte administrativa överväganden. Datorerna anpassas därefter och inte efter kraven från it-avdelningen med investeringskostnader på 6 500 kronor per dator och 2 500 kronor i årligt underhåll förutom det trådlösa nätverket. För den kostnaden kan vi ge datorer till tre gånger fler elever och lärare.
Den jämfört med datorsatsningen sjufaldigt större investeringen på skollokaler som trots vikande elevunderlag också föreslås i tjänstemannaunderlaget behöver endast jämkas något för att ge rum för vårt datortillskott. Aktiviteten och utbildningen som sker i klassrummen, själva essensens i all skolpolitik, ges härmed ökad fokus.
Det är självklart alltid bra med nya skollokaler men barn- och utbildningsnämnden kan inte i så hög grad som i dag enbart vara byggherre utan måste i större utsträckning koncentrera sig på utbildningens innehåll. Det som ger den så åtråvärda och eftersträvade kunskapen.
Vi vill se mer av regeringsalliansens kunskapsorienterade skolpolitik i Piteå. Bristen på idéer hos en socialdemokrati som suttit länge vid makten i Piteå kan ju rättas till i årets val. Vi vill också dubblera antalet platser till lärarlyftet, en fortbildning för skolans viktigaste resurs, lärarna, från fyra till åtta platser och starta en lärlingsutbildning i betong på Strömbacka gymnasium för att försöka täcka behovet av de beräknade 1 000 jobben som vindkraften genererar. Här vill Socialdemokraterna i stället påbörja en träteknisk utbildning.
Och vi vill inte minst underlätta för friskolan Norrskenet att öppna i centrala Piteå. Vad vore till exempel livsmedelshandeln i vår kommun om Coop hade monopol? Tyvärr råder en monopolartad situation än i dag på skolans område i Piteå kommun på grund av den socialistiska majoritetens envetet doktrinära motstånd mot valfrihet för föräldrar och elever. Vid valet i höst kan vi tillsammans bana väg för en ny uppdaterad skolpolitik i Piteå!