Sossarnas EU kostar

Piteå2007-02-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU:s budget för år 2007 antogs slutligen av EU-parlamentet och medlemsstaternas ministrar i rådet innan julledigheten. Junilistan sade konsekvent nej till budgetökningar, till skillnad från de socialdemokratiska ledamöterna, skriver Helène Goudin, EU-parlamentariker för Junilistan. EU-parlamentet och ministrarna i rådet har nått en uppgörelse om EU:s budget för år 2007. Budgeten fastställdes till drygt 1 042 miljarder kronor, över 40 miljarder kronor mer än för år 2006. EU-parlamentets majoritet ville dock skjuta till ytterligare 63 miljarder kronor och de socialdemokratiska ledamöterna valde att konsekvent stödja EU-parlamentets slösaktiga majoritetslinje.



Junilistan, däremot, anser att EU-samarbetet borde begränsas till verkligt gränsöverskridande frågor, såsom miljön och den inre marknaden. Detta skulle innebära en avsevärd minskning av EU:s budget. Sverige betalade år 2006 drygt 28 miljarder kronor till EU och fick tillbaka knappt hälften av dessa medel. Nu kommer avgiften att stiga ytterligare under år 2007. Samtidigt kämpar Sveriges kommuner, landsting och staten med att klara vård, omsorg och pensioner!

Det finns många starka signaler som tyder på att medborgarna vill ha ett begränsat EU-samarbete. Junilistans framgångar i valet till EU-parlamentet år 2004, franska respektive nederländska folkens nej till den federalistiska EU-konstitutionen och den svenska folkomröstningen om euron tyder på detta. Inte minst bland s-väljarna finns hundratusentals människor som är kritiska till att EU ges alltmer resurser och makt. För dessa människor är Junilistan ett alternativ, precis som för borgerliga EU-kritiker som säger ja till Europa, men nej till byggandet av en europeisk superstat.



Skillnaderna mellan de politiska alternativen var glasklara under behandlingen av budgeten. Junilistans EU-parlamentariker gav konsekvent tummen ner till budgetökningar. Socialdemokraternas ställningstaganden vid behandlingen av budgeten ligger i linje med partiets tidigare agerande. EU-parlamentet röstade om EU:s långtidsbudget för 2007-2013 för cirka ett år sedan. EU-parlamentets position innebar att Sveriges medlemsavgift skulle öka till 38 miljarder kronor brutto per år under tidsperioden 2007- 2013. S sade vid detta tillfälle ja till EU-parlamentets slösaktiga budgetförslag. Har partiet informerat väljarna om den kostsamma EU-visionen som det konsekvent företräder i EU-parlamentet? Finns det ett mandat från de socialdemokratiska väljarna för denna slösaktiga politik?

Läs mer om